20 mandat i riksdagen och tre i Lunds kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna gick kraftigt framåt i valet. Men både nationellt och lokalt är ledande studentrepresentanter skeptiska till partiet.
– Jag har hittills inte uppfattat dem som särskilt studentvänliga, säger Christoffer Ivarsson, Lunds universitets studentkårers ordförande.
En av de viktigaste uppgifterna för studentkårernas paraplyorganisationer är att bedriva påverkansarbete gentemot politikerna.
I Lund är det framförallt Lunds universitetskårer, Lus, som har det ansvaret. På nationell nivå företräds kårerna, och i förlängningen studenterna, av Sveriges förenade studentkårer, SFS.
”Inte särskilt studentvänliga”
I riksdagsvalet fick Sverigedemokraterna 5,7 procent av rösterna.
I valet till Lunds kommunfullmäktige fick SD 5,1 procent vilket i det preliminära valresultatet ger partiet tre mandat, en plats mer jämfört med förra mandatperioden.
Trots att SD går framåt i Lund ser partiet inte ut att få någon vågmästarroll i kommunen.
Det är Christoffer Ivarsson, ordförande för Lunds universitets studentkårer, lättad över.
– Det är ett missnöjesparti och det är svårt att veta hur de kommer agera. Men jag har hittills inte uppfattat SD som särskilt studentvänliga, säger han.
Om partiets inflytande i kommunen skulle växa bäddar det för ökad osäkerhet i arbetet med de studentrelaterade frågorna, enligt Ivarsson.
– Hur ställer de sig till samverkan mellan kommunen och universitetet? Vad vill de göra åt bostadsbristen? Det vet vi inte, och det är skönt att vi inte behöver ta hänsyn till det i nuläget.
Arbetar för likabehandling
Men Christoffer Ivarssons skeptiska inställning till SD bottnar inte bara i oro för studentfrågorna.
– Principen om att alla ska behandlas lika oavsett kön och etnisk härkomst är oerhört viktig för alla universitetets kårer. Vi arbetar också för att studentgruppen i alla avseenden ska vara så bred och mångfacetterad som möjligt, och jag har svårt att se att SD delar våra åsikter där, säger han.
SFS:s avvaktande
I riksdagen har SD fått 20 mandat. Sveriges förenade studentkårer, SFS, har ännu inte tagit ställning till hur partiet ska bemötas.
– En av våra viktigaste uppgifter är att driva våra frågor och försöka påverka riksdagsledamöterna. Nu kommer Sverigedemokraterna att vara en del av riksdagen, men vi har ännu inte tagit ställning till hur vi ska agera gentemot dem, säger SFS:s ordförande Beatrice Högå.
Vad är det ni ska ta ställning till?
– Det handlar bland annat om huruvida vi ska föra en dialog med SD, och hur vi i så fall ska föra det samtalet.
Hur har ni resonerat angående SD innan valet?
– SFS:s styrelse har varit avvaktande, men inte bara gentemot SD utan vi har velat vänta in valresultatet innan vi fattar beslut om hur vi ska arbeta kommande mandatperiod. I helgen har vi styrelsemöte och då ska vi fokusera på dessa frågor.