Kraftig berusning, grotesk nedskräpning och ett beteende som utsätter de inblandade för fara.
Nu rasar närpolischefen Jörgen Nilsson mot fyllan och sopkastningen som brukar prägla avslutningen på Parentesens brännbollsturnering.
– Tävlingen är förnedrande, säger han.
I år kommer arrangemanget bevakas hårdare än någonsin.
Under fredagen kallade polisen till sig arrangörerna för brännbollsturneringen på Parentesen, som avslutas med final och Jumbofinal i morgon.
– De var väldigt trevliga och sa att de inte hade något emot att vi spelar brännboll, men de gillar inte nedskräpningen. De sa att det kan vara ett brott mot miljöbalken, säger Cecilia Fredriksson.
Jörgen Nilsson, närpolischef i Lund, menar dock att polisen inte främst är intresserade av att komma åt sopkastningen.
– Vid flera tillfällen tidigare har människor befunnit sig på taken och varit så berusade att de blir farliga för sig själva. Det har också varit fler personer på balkongerna än vad de är gjorda för, säger han.
Patruller på plats
Polisen har kallats till finalerna på Parentesen flera gånger under de knappa 40 år som turneringen arrangerats.
I år har de dock för första gången på förhand kontaktakts av AF Bostäder, AFB.
– De var oroliga för hur det skulle gå. Då bestämde vi oss för att kontakta arrangörerna. Nu kommer vi ha patruller på plats och vi har också betonat vikten av att AFB skickar väktare för att hålla ordning, säger närpolischef Jörgen Nilsson.
”Långt över gränsen”
Han beskriver arrangemanget som en förnedrande röjarfest.
– Ur ett människovärdesperspektiv kan jag inte förstå hur man kan plugga vid universitetet och hålla på med detta samtidigt. Att kasta sopor på andra människor går långt över gränsen för hur man kan behandla andra människor. Jag tycker att det är förnedrande. Det drar skam över Lunds studenter, säger han.
Skyldighet att agera
Polisen kan komma att ingripa mot såväl nedskräpningen som berusningen på lördagen.
– Om vi ser brott begås så har vi en skyldighet att agera. Vårt fokus kommer vara att se till att ingen riskerar att skadas, säger närpolischef Jörgen Nilsson.
Hur skulle du vilja att se att turneringen förändrades?
– Vi från polisen får ofta rollen som glädjedödare, men jag har ingenting emot spelandet. Men nedskräpningen tycker jag är oacceptabel. Den skulle jag vilja ha bort helt.
Arrangören Cecilia Fredriksson betonar deltagarnas ansvar.
– Vi har spridit polisens budskap och resten är upp till de som spelar, säger hon.