Novischer som tältar och utbytesstudenter som övernattar utomhus för att köa till redan upptagna rum.
Höstterminen började med en av de värsta bostadskriserna Lund skådat.
Men i de billiga och centrala nationsbostäderna tog var femte hyresgäst noll poäng under vårterminen.
Lundagård har granskat betygen för ungefär hälften av hyresgästerna på Lunds nationer.
Det rör sig om dem som både är folkbokförda och har sina namn på exempelvis brevlådan. Av de 570 hyresgäster vi undersökt tog var femte person inte ett enda poäng under vårterminen. Detta trots att nationernas bostäder är avsedda för studenter.
”Jätteviktig fråga”
Jennie Isberg är ordförande för Kuratorskollegiet, nationernas samarbetsorgan. Hon säger sig vara förvånad över siffrorna.
– Det kände jag verkligen inte till. Det är en jätteviktig fråga, säger hon.
Jennie Isberg vet inte hur nationerna arbetar med frågan, men hon tycker att de borde göra det.
– Jag tycker att man ska göra en kontroll av de boende, precis som man gör på AF Bostäder. Men det är ingenting jag kan gå in och pilla på, utan det är upp till de enskilda nationerna eller de stiftelser som hyr ut åt nationerna, säger hon.
Reglerna varierar
Samtliga nationer hade under vårterminen folkbokförda hyresgäster som antingen inte tagit poäng eller aldrig har varit inskrivna vid Lunds universitet. Reglerna för hyresgäster ser olika ut från nation till nation.
Kuratel är givetvis undantagna, men på en del nationer får studenter exempelvis också lov att bo kvar en termin efter examen.
Men de drygt hundra boende som inte tagit några poäng skulle inte betraktas som aktivt studerande av CSN, och inte vara berättigade till studiemedel.
Och AF Bostäder kräver att studenten tar 15 högskolepoäng per termin.
Hade nationerna haft samma krav, skulle ännu fler än var femte av de boende ha stridit mot de villkoren.
Inga rutiner
Kristina pihlblad är kurator på Helsingkrona nation.
Hon säger att de inte har rutiner för att kontrollera om hyresgästerna studerar.
– Vi kräver att de som bor här är inskrivna på nationen, men sen är det extremt svårt att följa upp om de verkligen tar poäng.
Att nationen inte har jobbat med problemet beror på att de inte har känt till att det finns.
– Jag har inte reflekterat över det. Det har inte funnits på vår priolista, säger Kristina Pihlblad.
Kuratorn tror att en del av förklaringen kan vara att många som flyttar glömmer att ändra sina adresser, men hon tycker samtidigt att det är något nationen borde ta tag i.
– Det är ju ett studentboende. Är det någon som inte pluggar som lurar sig in så är det beklagligt, säger hon.
Kontroller på gång
På Krischansta nation, där var fjärde av de undersökta hyresgästerna inte tog några poäng den senaste terminen, kontrolleras inte heller att hyresgästerna är studenter. Cecilia Rimberth är kurator.
– Vi har en policy som säger att bor man här, så pluggar man. Det är svårt att ha hundra procent koll på, men jag tror att det är väldigt sällan som någon bor här utan att plugga, säger hon och fortsätter:
– Vi har en relation till alla som bor här, och om det är någon som inte pluggar så märker man det.
Så du tror inte att ni har något problem med det här?
– Nej, det tror jag inte. Att folk inte tagit poäng betyder inte att de inte försöker. Man kan också få dispens för om man pluggar på annan ort. Sedan har vi tre förtroendevalda på nationen, de pluggar inte.
Men nationen planerar ändå att börja kolla så att de boende är studenter.
– På vårt förra styrelsemöte hade vi uppe att husförmannen ville kolla upp vilka som bor på huset. Han hade hört att det finns andra nationer som gör det och att det kunde vara en bra idé även för oss, säger Cecilia Rimberth.
Inga studiekrav på Smålands
Smålands nation är inte medräknade i de ovanstående siffrorna, eftersom de inte ställer krav på sina hyresgäster om att de måste vara studenter.
Där har så många som var tredje person inte tagit några poäng under vårterminen.
Jenny Larsson, nationsombud för Smålands nation och styrelseledamot i bostadsstiftelsen, är inte förvånad.
– Våra bostäder är ämnade åt medlemmar i Smålands nation, och vi har medlemmar som inte studerar. Allt finns tydligt reglerat i våra stadgar, skriver hon i ett mejl till Lundagård.
Enligt Smålands nations bostäders hemsida krävs det att man är inskriven i Lund för att man ska få bo på nationen. Vilka undantag gör ni?
– Denna formulering beror på ett kommunikationsfel i styrelsen som vi just nu håller på att reda ut. Det finns ett beslut från 2008 på att Smålands inte ska kräva att den som bor hos oss är student, men vår personal har tolkat det annorlunda och vi kommer att ta upp frågan för ny diskussion i november.
Brist på billiga hyresrätter
Hon tycker inte att det är ett problem att de billiga nationsbostäderna går till icke-studenter.
– Nej, det tycker jag verkligen inte. Var ska alla Lunds ickestuderande ungdomar bo? Jag har själv tagit studieuppehåll och i stället arbetat samtidigt som jag bodde på Smålands, skriver hon. Jenny Larsson tror att orsaken till att många icke-studenter bor på nation beror på att det inte finns tillräckligt med billiga hyresrätter att flytta till när man är klar.
– Jag tror att det är lättare att få bo kvar på sin nation även om man slutar plugga än exempelvis hos AF Bostäder. Jag tycker att det är problematiskt att de studenter som avslutar sina studier i många fall tvingas lämna Lund eftersom de inte kan hitta en lägenhet och inte har råd att köpa
en bostadsrätt.
Research: Anna Snellman, Jacob Hederos, Stina Linde, Per Kudo, Dajana Kovacevic, Axel Jönsson, Jonas Jacobson