Mycket har hänt på lundagard.se. Hela sajten har fått ny design och en mängd nya funktioner, och vi fyller ständigt sidan med nytt material.
Förutom att ge dig de bästa och snabbaste nyheterna från Lunds studentvärld bjuder vi också på krönikor och bloggar.
Nu får du lära känna skribenterna lite bättre.
12 krönikörer som ger dig nya krönikor flera gånger i veckan. Fyra bloggare som dagligen berättar om hur det är att vara novisch och internationell student i Lund. Ett läsarombud som svarar på dina frågor.
Det händer mycket på Lundagard.se. Här får du detaljerna.
Bytisbloggen
Nationer? Spex? Snus? Akademisk kvart? Det kanske är vardag för dig, men de internationella studenter som tar världen till Lund upptäcker sådant du tar för givet för första gången.
På Bytisbloggen får vi följa Joanna Tsai och Serdar Cakan när de upptäcker den rätt märkliga staden Lund i det ganska konstiga landet Sverige.
24-åriga Joanna Tsai kommer från San Francisco på USA:s västkust och är i Lund för att delta i ett forskningsprojekt om biogas.
Joanna är intresserad av musik, samtidskonst och matlagning. Hon hoppas att hon under det år hon ska tillbringa i Lund kommer ”tirelessly explore Sweden, learning about it through friends she meets, food she eats, buildings that shelter her, and the dirt she walks on.”
Serdar Cakan är 20 år och kommer från staden Izmir i Turkiet. Serdar är en Erasmus-student som under denna termin pluggar kemi i Lund.
Serdar gillar musik, internet och att umgås med vänner.
Bytisbloggen hittar du här.
Novischbloggen
Festerna kommer glesare och föreläsningarna tätare.
De tokiga upptågen byts mot timmar med näsan i böckerna eller med pannan i djupa veck i en laborationssal.
Men kanske är det nu när terminen har blivit dryga månaden gammal, som Lund visar sitt rätta jag.
På Novischbloggen får vi följa de nya studenterna Maria Berg och Nils Bendt när de tar sina första, trevande steg in i den akademiska bubbla vi kallar Lund.
19-åriga Maria Berg har rötterna i Tomelilla och har hunnit med en vända till Stockholms universitet innan hon återvände till Skåne för att plugga sociologi i Lund.
Hon hoppas få upplevda ”spännande litteratur och föreläsningar i en fantastisk studentstad, och jag har också en förhoppning om att lära känna några fina människor”.
Maria kommer skriva om ”allt vad det innebär att vara ny student i Lund; från tentaångest till den uppfyllande känslan av att lära sig mer om något man brinner för.”
21-årige Nils Bendt kommer från Linköping och läser civilingenjörsprogrammet i ekosystemteknik vid LTH. Nils beskriver den tid som gått efter gymnasiet så här: ”Jag tillbringade åtta månader i Irland och senare drygt ett år på resor och andra nöjen. Nu har jag tröttnat på den oregelbundna och dekadenta vardagen och längtar efter plugg.”
Av Lund förväntar sig Nils: ”Utbildning av hög kvalitet samt en studentstad som bjuder på ett brett utbud av aktiviteter, nöjen och fester.
Novischbloggen hittar du här.
Studentlivskrönikor
Lund är en stad som är full av unga, dynamiska och utåtriktade människor som tänker nytt och är öppna för intryck och idéer.
Men det är också en traditionstyngd stad där den som inte vill spexa kan känna sig utelämnad och där ensamheten kan smyga sig på när luckorna mellan föreläsningarna blir många och långa.
Lundagårds studentlivskrönikörer resonerar om livet i denna snårskog varje måndag. Du hittar krönikorna här.
Ida Ölmedal är 21 år och läser statsvetenskap och kulturjournalistik vid Lunds universitet.
Hon tycker att det bästa med Lunds studentliv är att det är en sån där sällsynt drömverkstad där man kan om man bara vill, åtminstone ett litet tag.
Det sämsta är hur snabbt nyfikenheten växlas mot studentlivets egna stereotyper och staden görs mindre och trängre än den är.
Ida om vad vi får läsa i hennes krönikor: ”Jag kommer att skriva om om sånt som brister; om framtidsdrömmar, akademikerelitism och den påstådda studentbubblan.”
24-årige Erik Neppelberg pluggar medie- och kommunikationsvetenskap och kinesiska vid Lunds universitet.
Han basade över jättefesten som skakar om Lund vart fjärde år: Lundakarnevalen. Erik har också varit ekonomichef för Lundaspexarna och förman på Lunds nation.
Nu delar han med sig av sina upplevelser i och funderingar om Lunds studentliv. Allt genom de stora, runda glasögonen.
Sara Nygren är 23 år och läser journalistik vid Lunds universitet.
Hon tycker att Lund är bäst på hösten när staden börjar om allt har så snygga färger. Sämst är: ”Kaffet, det har ruinerat mig.”
Saras krönikor kommer att handla om: ”Allt det som gjort mig förbannad och förvånad under mina fyra år på universitetet. Eller om alla dem jag blivit kär i. Kanske kommer det även handla lite om världens godaste fisk, min förmåga att försena mig eller min rädsla inför alla de som snytersig offentligt.”
Patrik Lundberg är 27 år gammal och studerar på författarskolan vid Lunds universitet.
Han tycker att det bästa med Lunds studentliv är det ideella engagemanget bland studenterna. Sämst är den generella romantiseringen av gamla traditioner.
Patrik gillar djurnyheter, indiepop och Magnus Anderssons avstämda niometersskott under handbolls-VM i Prag 1990.
Utbildningspolitiska krönikor
Vad kommer studieavgifterna för internationella studenterna leda till? Vad borde göras åt bostadsbristen i Lund? Hur ska utbildningskvaliteten höjas?
Det är några av alla de frågor som Lundagårds utbildningspolitiska krönikörer kommer resonera om.
Varje onsdag ger de dig nya infallsvinklar från olika politiska perspektiv. Krönikorna finns här.
Elina Berg studerar på masterprogrammet för Welfare policies and management vid Lunds universitet.
Hon har tidigare bland annat varit ordförande för Samhällsvetarkåren och har en läggning åt det socialdemokratiska.
Hon brinner för lokala, regionala och Öresundsrelaterade frågor som ligger nära studenternas vardag.
Elina irriterar sig på ekonomiska orättvisor och makthavare som tycker att det är okej att studenterna har sämre levnadsstandard än andra och motiverar det med att säga ”så hade jag det när jag var student”.
Johan Thorstensson har varit vice ordförande för dåvarande Humanistkåren efter att ha läst diverse kurser inom det området vid Lunds universitet.
Numera lever han i exil på Malmö högskola där han studerar design och visuell kommunikation.
Johan brinner för utbildningspolitik och då i synnerhet fördelningen av resurser och vikten av kvalitativ utbildning.
Politiskt beskriver sig Johan som ”Någonstans strax vänster om mitten med en socialliberal grund, men kan sticka iväg åt olika håll i sakfrågor.”
Lotta Moberg läser nationalekonomi vid Lunds universitet och har varit aktiv i den allmänborgerliga studentföreningen Ateneum.
Nu befinner hon sig i Washington där hon läser ett masterprogram vid George Mason University.
Lotta betecknar sig själv som liberal och hennes krönikor kommer främst att cirkulera kring ekonomi och skillnader mellan svensk och amerikansk universitetskultur.
Victor Z Hahn studerar retorik på kandidatnivå vid Lunds universitet. Vid sidan om pluggar han också barnlitteratur.
Victor har tidigare bland annat varit vice ordförande för Lundaekonomerna och studeranderepresentant i universitetets disciplinnämnd.
Sedan vintern 2008 har han skrivit om utbildningspolitik på lundagard.se.
Politiskt ser han sig som liberal och han anser att utbildningskvaliteten måste sättas i främsta rummet.
Nöjeskrönikor
Billig öl, köttmarknadsdansgolv och lättsmält tuggummipop. Är det din bild av utelivet i Lund? Lundagård har radat upp fyra synnerligen skarpa nöjes- och musikskribenter som ska hjälpa dig att nyansera den bilden.
För det är faktiskt så att nationerna erbjuder mycket mer än frysta piroger och Lady Gaga.
Och även för den som verkligen tröttnat på studentställena finns ett universum av möjligheter. Varje fredag bjuder nöjeskrönikörerna upp till dans, och ger dig de dessutom de bästa tipsen inför helgen. Här hittar du krönikorna.
Krisztina Fuzesi är 24 år och pluggar medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet.
Hon har ett förflutet som aktiv på Hallands nation.
Krisztina är en av dem som, trots att hon bott i Lund länge, tycker att det fortfarande är ganska kul att gå ut på nation.
Dessutom är det prisvärt, vilket är positivt: ”För då kan man lägga pengarna på snygga outfits istället.” Krisztina kommer skriva om nöje. Och och mode, såklart.
Esau Alcona pluggar journalistik vid Lunds universitet. Han är en musiknörd av sällan skådat slag och har ett förflutet som framgångsrik klubbfixare på Sydskånska.
Esau driver en uppmärksammad musikblogg, och kommer skriva om nöjeslivet i Lund och Malmö, ständigt med musiken i fokus.
23-åriga Matilda Berggren jobbar som programledare på P3. När hon inte hänger i etern bloggar hon och fixar klubbar på Smålands nation. Matilda om utelivet i Lund/Malmö: ”Inkonst, Debaser, Babel, Mejeriet, Ariman, Vinylbaren, Möllan, och ett fett gäng studentnationer av olika kalibrar – FESTEN FINNS HÄR STOCKHOLMARE!”
Eva Åkesson läser journalistik vid Lunds universitet och är för tillfället på praktik någonstans i Mellansverige.
Eva livnär mig på pop, pop, pop och sörjde inte en minut över att Hultsfred lades ner i somras. Eva kommer skriva om livsnödvändiga musikupplevelser i allmänhet och popkultur i synnerhet.
Läsarombud
Louise Larsson är Lundagårds nya läsarombud. Hon har pluggat journalistik, statsvetenskap och ”ungefär 1 000 strökurser” vid Lunds universitet. Louise har skrivit för Lundagård i flera år, och hon har dessutom suttit i tidningens redaktion.
Nu arbetar hon som webbredaktör på Helsingborgs kommun. Det innebär dock inte att hon lämnat studentlivet, Louise läser just nu litterärt skapande på distans.
Lousie vet det mesta som är värt att veta om Lunds studentvärld, och som läsarombud finns hon till för dig som vill ställa frågor om såväl stora som små saker i Lundabubblan. Louise kommer skriva på lundagard.se varannan torsdag, skicka dina frågor hit redan nu!