Doktorandkåren behåller runt 80 procent av sina medlemmar. Detta trots att kåren har valt att stå utanför Studentlund.
Men mycket arbete kvarstår, menar ordförande Johanna Broselid.
I skrivande stund har Doktorandkåren 935 medlemmar, eller 80 procent av alla registrerade doktorander vid Lunds universitet. Därmed står sig kåren bra i jämförelse med Lunds övriga studentorganisationer.
– Det känns självklart jättebra. Vi har försökt att satsa på mer information om vad vi faktiskt håller på med, säger Johanna Broselid.
Hon beskriver siffrorna som ”bättre än förväntat” och säger att man på kåren ännu inte hunnit göra en grundligare utvärdering kring varför det gått som det gått.
– Men folk har väl helt enkelt inte sett någon anledning till att gå ur, och det är ju väldigt positivt. Jag tror att vi till viss del också lever på Doktorandombudsmannen, säger Johanna Broselid.
Står utanför Studentlund
Doktorandkåren är en av två kårer som valt att stå utanför studentlundsamarbetet mellan kårer, nationer och Akademiska föreningen.
– Vi har tidigare gjort undersökningar som visar att medlemmarna främst är intresserade av kåren. Vi valde att stå utanför för att våra medlemmar helt enkelt inte tar del av allt det som Studentlund erbjuder, säger Johanna Broselid.
Stor utmaning framöver
Samtidigt som medlemssiffrorna var bättre än förväntat står kåren inför en stor utmaning.
– I nuläget har vi inte jobbat fram någon bra modell för hur vi ska fånga upp alla nyantagna.
Till skillnad från studenterna på till exempel grundnivå anländer inte Doktorandkårens potentiella medlemmar samtidigt, i samband med terminsstart.
– De börjar lite då och då. Det gör att det är svårt för oss att fånga upp dem. Många fakulteter och områden har i och för sig gemensamma introduktionskurser, men långt ifrån alla dyker upp. Det är vår stora utmaning framöver, säger Johanna Broselid.
Fotnot: Doktorandsektionen inom TLTH är inte en del av Doktorandkåren