Lunds kårer har slagit sig för bröstet och presenterat anslutningsgrader på över 80 procent.
Men den nybildande kåren vid den konstnärliga fakulteten i Malmö har det tuffare. Bara omkring hälften av studenterna har blivit medlemmar.
– Vi har haft svårt att synas, säger ordförande Maria Wallinder.
Studentlunds succébesked om att organisationerna behållit drygt 80 procent av sina medlemmar har följts av idel starka siffror från kårerna.
Men i Malmö ser det dystrare ut. Kåren vid Malmö högskola har förlorat 95 procent av sina medlemmar.
Nu står det klart att också Studentkåren vid konstnärliga fakulteten, som är en del av Lunds universitet men är belägen i Malmö, har krympt rejält sedan medlemskapet blev frivilligt.
”Bättre än befarat”
Vid fakulteten läser omkring 600 studenter. Av dem har endast 278 valt att gå med i kåren. Det är ett tapp på över 50 procent.
– Det är klart att det inte är roligt att vi förlorar så många medlemmar. Men det är faktiskt bättre än vad jag hade befarat. Man hoppas ofta på att studenterna ska vara mer engagerade än vad de sedan visar sig vara, säger kårens ordförande Maria Wallinder.
Ingen heltidare
Kåren vid konstnärliga fakulteten har valt att stå utanför Studentlund. Att kåren är fristående är något som påverkar medlemstalet, enligt Maria Wallinder.
– I Lund måste ju alla som vill vara med i en nation gå med i en kår. Här i Malmö fungerar det inte alls så. De flesta som pluggar här känner sig inte som en del av den gemenskap som finns i Lund.
Ett annat viktigt skäl till medlemstappet är det faktum att konstkåren inte har någon heltidsarvoderad presidial.
– Alla vi som är engagerade gör detta vid sidan av studierna. Det gör det svårare för oss att satsa och synas, säger hon.
Satsar på gemensamma projekt
Inom den konstnärliga fakulteten ryms Konsthögskolan, Musikhögskolan och Teaterhögskolan. Innan obligatoriets fall hade varje enhet en egen kår.
En förhoppning med den gemensamma fakultetskåren var att organisationen skulle bli tillräckligt stor för att kunna bekosta en heltidsarvoderad ordförande.
Om det blir verklighet är i nuläget oklart.
– Vi har råd, men vi har inte fattat något beslut om det än, säger Maria Wallinder.
Nu ska kåren satsa på fler fakultetsgemensamma projekt för att bli synligare.
– Vi ska arrangera mer konstprojekt som involverar studenter från hela fakulteten. Det gör vi både för att synas mer och för att engagera våra studenter. Vi måste förbättra ”vi-känslan” på fakulteten, säger Maria Wallinder.