På måndagen lanserades Studentor.se, en sida där Lunds studenter kan göra allt från att recensera den senaste nationskvällen till att delge andra sina synpunkter på en kurs. Grundaren Jonas Duxén har lagt ner mycket tid och pengar på sajten.
– Går hälften av alla studenter med så blir jag enormt glad.
Jonas Duxén är en 25-åring från Halmstad som läser till konstvetare. Idén om ett community för studenter kom i oktober 2009, när han var ny i Lund.
– I början var det svårt att hitta information från studenternas själva. Jag kände heller inte så många och då var det svårt att kunna fråga folk, hur var den nationen? Då kom jag på att det skulle behövas en sida där studenterna själva ger sin bild av studentlivet, säger han.
Efter många timmar av programmering kunde sajten studentor.se lanseras den 15 november. Jonas har byggt hemsidor tidigare, däremot har han ingen programmerarutbildning.
– Det har blivit många långa helger utan något festande, där jag bara suttit med sidan.
Nischat på Lund
Konkurrensen från Facebook och många andra sociala nätverk är tuff. Jonas beskriver en marknad där flera sociala nätverk som Playahead och Skunk har fått stänga ner. Hur ska Studentor klara sig?
– Genom att nischa in sig på Lund som geografiskt område så tror jag det får ett mervärde och folk vill använda sig av det.
Hur fungerar då sidan? Vem som helst kan följa debatten, men för att skriva ett inlägg måste användaren ha registrerat ett konto. Vänner i Facebook-bemärkelsen existerar inte. I stället visar man sin uppskattning genom välja att följa en annan persons aktivitet, inlägg och kommentarer.
– På sin profilsida kan man lägga upp en profilbild, vad man studerar, om man jobbar, om man är i ett förhållande med mera, säger Jonas Duxén.
Finns nationstillhörighet med?
– Nä, faktiskt inte. De skulle jag kunna lägga till.
Nationsklubbar blir hett ämne
På sidan kommer studenterna framförallt att recensera olika nationsklubbar, tror Jonas.
– Om man en kväll bestämmer sig för att gå till Hallands nation, då går man in på den kategorin och kan läsa om vad andra varit med om. Annars tror jag att folk kommer att skriva om sina kurser. ”Den här är bra eller dålig, det här rekommenderar jag” och så vidare.
Jonas förespråkar en stor frihet och demokrati på sidan. Sajten bygger på användarnas ansvar.
– Påhopp på enskilda personer och inlägg som bryter mot lagen kommer att tas bort. Jag vill helst inte sitta och bestämma vad som får och inte får finnas på sidan. Jag kommer att sitta och moderera dagligen men det bygger på att folk själva anmäler inlägg.
Däremot kan man inte ångra sig och ta bort ett inlägg man skrivit.
– Om man kan ändra ett inlägg så blir det ju fel mot de som har röstat på det ursprungliga inlägget, menar Jonas.
Utan reklam
Förutom många timmar framför datorn har Jonas också lagt ner en hel del pengar på sitt projekt. Närmare bestämt 10 000 kronor har det kostat att hyra in programmerare, skaffa ett webbhotell, köpa reklam på Facebook och Google, trycka upp planscher och informationskort. Än så länge har han inget syfte att tjäna några pengar på sin sajt.
– Jag vill helst hålla den reklamfri så länge som möjligt. Växer den så tillkommer serverkostnader och då får jag komma på ett sätt att tjäna pengar på den.
Så här en dag efter lanseringen har Studentor.se omkring 50 medlemmar. Jonas hoppas att i alla fall hälften av alla studenter ska gå med.
– Att folk pratar med varandra, det är enda sättet för att sidan ska bli framgångsrik.