Doktorandkåren tycker att uppgifterna om Per Erikssons uppblåsta cv är allvarliga.
Men de största kårerna vid universitetet tycker i stället att det är avslöjandet i sig som är problematiskt.
– Det bygger på 30 år gamla uppgifter, mycket har förändrats sedan dess, säger Teknologkårens ordförande Erik Iveroth.
I morgon frågas rektorn ut av studenterna i Café Athen.
I måndags sade Christoffer Ivarsson, ordförande för Lunds universitets studentkårer, Lus, att han stöttar rektor Per Eriksson. Detta efter helgens avslöjanden i Sydsvenskan om att Per Eriksson blivit professor på vilseledande meriter.
– Vår inställning är att vi vill backa upp Per, sade Ivarsson.
Men kårerna är inte eniga. I går markerade Doktorandkårens ordförande Johanna Broselid att hon ser mycket allvarligt på uppgifterna.
Inte minst mot bakgrund av att Per Eriksson anklagas för att ha brustit som handledare för doktorander. Frånvarande handledare är ett stort problem för kårens medlemmar.
Kårerna nöjda med rektor
Efter att Lundagård ringt runt till de största kårerna vid universitet står det klart att de följer i fotspåren efter Lus och ger rektor Eriksson sitt stöd.
– Vi är mycket nöjda med hur Per Eriksson sköter sitt arbete. Sydsvenskans artiklar bygger på 30 år gamla uppgifter, och mycket har förändrats sedan dess, säger Teknologkårens ordförande Erik Iveroth.
Hanna Gunnarsson, ordförande för Humanistiska och teologiska studentkåren, är inne på samma linje.
– Jag tycker att det är trist att det blir så mycket skriverier om det. Att man väljer att ta fram den här typen av uppgifter såhär långt i efterhand tycker jag är tråkigt. Som studentrepresentant kan jag bara bedöma Per efter vad han har gjort under de två år han varit rektor. Baserat på det är jag väldigt nöjd, säger hon.
Men är det inte allvarligt att universitetets rektor anklagas för att ha tagit sig till sin position med hjälp av vilseledande meriter?
– Det är klart att vi inte kan ha folk på universitetet som tar sig till poster genom att fuska. Men professorsbefordringar är komplexa processer, och gällande Per Eriksson förlitar jag mig på att lärarförslagsnämnden gjort sitt jobb.
”Får stå ut med granskning”
Samhällsvetarkårens ordförande Hans Cruse tycker att det är bra att rektorn granskas.
– Han är en offentlig person och får stå ut med granskning. Men jag kan inte bedöma trovärdigheten i de uppgifter som framkommer.
Men Sydsvenskan hänvisar bland annat till universitetets betygsdatabas Ladok gällande att Per Eriksson inte varit huvudansvarig handledare för doktorander, som han uppgett i sitt cv. Det är väl en trovärdig källa?
– Ladok är ett gammalt system och registreringarna har fungerat på olika sätt genom åren. Det är inte så lätt att bedöma.
Frågas ut av studenterna
På eftermiddagen i morgon, torsdag, kommer studenterna att få möjlighet att fråga ut rektorn.
Det är Sfinxen, ett program som görs av Radio AF på uppdrag av universitetsledningen, som för första gången sänder live från Café Athen i AF-borgen.
Enligt Mats Wiberg Doona, Sfinxens producent, har livesändningen planerats sedan i början av oktober.
– Jag blev lite ställd i helgen när jag läste artiklarna. Jag blev rädd att han skulle ställa in, men det har han inte gjort. Rektor vill bemöta kritiken och jag vill ge honom chansen att göra det i lite mer oredigerad form. Det kan nog behövas, säger han.
Förutom rektor deltar också Christoffer Ivarsson och Henrik Jonsson från Lus i sändningen.
– Vi kommer förutom avslöjandet också prata en del om bostadssituationen och andra mer allmänna saker. Det kommer också finnas möjlighet för studenterna att ställa frågor, säger Mats Wiberg Doona.
Livesändningen pågår kl 15-16. Du kan följa utfrågningen direkt här på Lundagard.se.