Anitra Steen, före detta vd för Systembolaget, gästade Studentafton på torsdagskvällen och pratade om studenters alkoholvanor, sin gård i Sörmland och sin karriär där hon verkar ha glidit runt mellan toppjobben som på en räkmacka.
Den lilla kvinnan på scenen i AF-borgens Lilla sal sitter med hopsjunkna axlar och pratar med en liten och mjuk röst. Hon påminner om en mamma, vilken som helst, och det är svårt att tänka sig denna kvinna på de höga poster som hon har haft.
Till och med på frågan om hur hon själv ser på sitt chefskap svarar hon ödmjukt och typiskt för samhällets könskoder:
– Jag tror att jag är ganska duktig på att leda en organisation. Jag har tränats i rollen.
Många tunga poster
Anitra Steen har arbetat som statssekretarere på utbildningsdepartementet och finansdepartementet, varit generaldirektör för Verket för högskoleservice och dåvarande Riksskatteverket och slutligen vd på Systembolaget. Nu är hon pensionär och ledamot i Lantmännens styrelse.
När Anitra Steen berättar om sin karriär verkar det som att hon har fått det ena erbjudandet om toppjobb efter det andra serverat som på fat.
Perioder av stillastående och motgångar lyser med sin frånvaro och framgången verkar nästintill ha varit fri från ansträngning.
Skandalen skakade om
I alla fall tills muthärvan på Systembolaget, då 77 butiksägare polisanmäldes för mutbrott och leverantörer anklagade varandra i en enda röra.
– Hur kunde du vara ovetande om mutorna? Frågar Henric Borgström, skribent på bland annat Sydsvenskan, som modererar föredraget.
– Jag var inte omedveten, men jag blev brutalt och omgående medveten om utbredningen när mutorna nystades upp. Vi hade hamnat i en situation där alla visste i andrahand men ingen kunde säga något säkert, säger Anitra Steen.
”Uppsala och Lund är värst”
Med jobbet som Systembolagets vd följde många tillfällen att fundera över samhällets alkoholproblem och hon anser studenter vara en särskilt problematisk grupp.
– Människors alkoholvanor grundläggs under studietiden. Uppsala och Lund, där nationslivet är vitt utbrett, är värst. Alkoholkulturen där med billig öl och sprit som leder till en hög konsumtion är allvarlig.
Den aktuella alkoholpolitiska debatten ger hon inte mycket för.
– Jag är övertygad om att det inte blir någon gårdsförsäljning av alkohol, säger hon med en plötsligt hög och myndig röst, och fortsätter:
– Om det genomförs har man i praktiken brutit upp monopolet och då finns ingen återvändo.
Skäms inte över pengarna
Avslutningsvis får sig Socialdemokraterna en känga. Dels för att de inte tagit sitt ansvar i diskussionen om kommersialiseringen av skolan som hon menar kommer att få ”förödande konsekvenser” i och med att skolan inte längre är likvärdig. Och gården i Sörmland, som hon äger tillsammans med maken och förre statsministern Göran Persson.
– Det är hyckleri! Det gör mig upprörd att man ska behöva gå i säck och aska bara för att man är socialdemokrat. Jag har haft chefspositioner i många år och jag skäms inte över att jag har tjänat pengar.
Och där visar sig den starka vilja och pondus som verkade så frånvarande till en början.
Nu tydliggörs glöden som tagit Anitra Steen till flera av de tyngsta positionerna i det offentliga Sverige.