Maria Chowdhury, studentombud på Lunds universitets studentkårer, Lus, har fått pris från Sveriges förenade hbtq-studenter för sitt arbete mot diskriminering.
– Jag blev jätteglad och väldigt förvånad, säger hon.
”Som studentombud påtalar Maria Chowdhury ständigt vikten av att kritisera normer vid universitetet och inspirerar andra som gör detsamma.”
Det skriver Sveriges förenade hbtq-studenter, SFQ, i motiveringen till att studentombudet Maria Chowdhury tilldelats SFQ-priset 2010.
– Det känns väldigt stort. Jag tänker egentligen inte så mycket på det jag gör, det är ju mitt jobb. Men det är jättekul att få uppskattning. Det känns som en dunk i ryggen och det kan behövas när det känns tungt och slitigt, säger hon.
En dunk i ryggen
SFQ-priset delas ut en gång per år till en person som bidragit till att förbättra situationen för homo-, bi- och transexuella och queerpersoner som läser vid landets universitet och högskolor.
Maria Chowdhury får priset för sitt ”stora engagemang och arbete mot diskriminering och för likabehandling av Lunds studenter.”
I motiveringen nämns bland annat de hbtq-inriktade nätverksluncherna, som Chowdhury grundat. SFQ skriver också att hon haft stor betydelse för Normaldagen och Queerbalen, och stöttat organisationen Hbtq-studenterna i Lund.
Men Maria Chowdhury tror att engagemanget som inte syns är minst lika viktigt.
– Jag försöker hela tiden lyfta frågor om normer, strukturer och diskriminering. Jag försöker lyfta in normkritiska perspektiv så ofta jag kan. Jag kan nog uppfattas som en tjatmoster, men jag tror att det är väldigt viktigt att diskutera detta, säger hon.
Diplom och ära
Maria Chowdhury har arbetat som studentombud på Lus sedan 2008.
I en traditionstyngd miljö som i Lund är ett normkritiskt arbete viktigt, menar hon.
– Lunds universitet är väldigt heteronormativt. Normerna kan ibland vara så starka att många inte tycker att hbtq-personers situation inte behöver uppmärksammas. Det gäller inte bara universitetet utan studentlivet i stort. Många säger att det inte är något problem eftersom tjejer kan ta med sig sina flickvänner till en bal, till exempel. Men strukturerna ligger mycket djupare än så.
Förutom den stora äran består SFQ-priset av ett diplom. Det kommer snart att pryda Maria Chowdhurys kontor i AF-borgen.
– Jag har inte fått diplomet än, men jag tänkte sätta upp det på väggen vid min dator, säger hon.