I slutet av 1800-talet var hyran för ett studentrum 30 kronor. Per termin.
Knappt hundra år senare bodde omkring 60 studenter i AF-borgen.
Det är något av allt det som presenteras i boken Bott i Lund, som lanserades på tisdagen.
Studenterna har varit en av Lunds mest tongivande befolkningsgrupper ända sedan universitetet grundades 1668. Och alldeles oavsett hur alarmerande bostadskrisen har varit har studenterna bott någonstans, även om sovplatsen för vissa har varit en bänk utanför det internationella bostadskontoret.
Men studenternas bostadshistoria har aldrig funnits på pränt. Inte förrän nu.
– Ingen har skrivit om detta förut trots att det är en viktig del av Lunds historia, säger Fredrik Tersmeden, en av redaktörerna till boken Bott i Lund.
Många privata hem
Som arkivarie vid universitetet har Fredrik Tersmeden skaffat sig en gedigen kunskap om det akademiska Lund. Men under arbetet med boken har han grävt djupare än någonsin i arkiven, och funnit information som han inte kände till tidigare.
– Vi har väl inte upptäckt något sensationellt direkt. Men något som jag inte kände till var att det omkring sekelskiftet 1800-1900 fanns en uppsjö av privata studenthem i Lund, som liknade Thomanders och Studentskegården, berättar han.
I boken berättas också att det under en lång period fanns studentbostäder i AF-borgen.
– Som mest bodde ungefär 65 studenter i eller i närheten av borgen. Det sägs att anledningen till att man slutade hyra ut var att det arrangerades så mycket konserter i Stora salen på 1960- och 70-talet så att det blev svårt att bo där, säger Fredrik Tersmeden.
Ingen brist innan kriget
Boken har undertiteln ”Från vindskupa och logement till lägenhet; lundensiskt studentboende igår, idag och imorgon”. Under de mer än 300 åren som boken beskriver har Lund gått från att ha en nästintill helt privat bostadsmarknad i balans till en bostadsbrist som ter sig kronisk.
– Innan andra världskriget fanns det ingen brist på bostäder. Men efter kriget har vi haft en nästan konstant bostadsbrist, säger Fredrik Tersmeden.
Äldre tiders studenter kunde inte bara åtnjuta en bostadsmarknad i balans. Hyran var också avsevärt lägre.
– På 1870-talet kostade ett studentrum omkring 30 kronor per termin. Det motsvarade ungefär 20 dagslöner för en industriarbetare. Det är en avsevärt lägre hyresnivå jämfört med hur det ser ut i dag, säger Fredrik Tersmeden.