Åtta månader. Så lång tid tog det innan ett student vid programmet i väg- och vattenbyggnad vid LTH fick sitt examensarbete bedömt. Nu riktar Högskoleverket kritik mot den långsamma processen.
Studenten påbörjade examensarbetet på civilingenjörsprogrammet i väg- och vattenbyggnad vid LTH i mars 2007.
Det kom dock att dröja ända till i maj 2009 innan arbetet kunde lämnas in. Sedan hann det gå ytterligare åtta månader innan examensarbetet bedömdes. Först i januari i år fick studenten sitt betyg.
Studenten har anmält universitetet till Högskoleverket, som nu kritiserar den långsamma bedömningsprocessen.
Känt sig motarbetad
Studenten skulle göra examensarbetet tillsammans med en kurskamrat ute på ett företag.
Till handledare utsågs en universitetsadjunkt, som också var vd på företaget.
I anmälan till Högskoleverket hävdar studenten att kursaren inte gjorde sin del av arbetet. På grund av detta ville studenten stå som ensam författare till examensarbetet. Det motsatte sig dock handledaren.
I sin anmälan uppger studenten att han under hela processen upplevt att handledaren motarbetat honom. Studenten ska bland annat ha haft mycket svårt att komma i kontakt med handledaren.
Problemen bidrog till att arbetet blev försenat. I maj 2009 lämnade studenten in arbetet, men responsen från handledaren dröjde.
I augusti 2009 kontaktade studenten universitetet och uppgav att han ville byta handledare. Universitetet nekade dock honom detta. Det kom sedan att dröja ända till i januari i år innan studenten fick sitt betyg. Oacceptabelt lång tid, tyckte studenten som anmälde universitetet till Högskoleverket.
Oförenligt med förvaltningslagen
I svaret till Högskoleverket skriver universitetet att studenten och kursaren vid arbetets slutfas upphörde att höra av sig. Universitetet beklagar dröjsmålet, men menar att studenten har bidragit till förseningen.
I sitt beslut skriver Högskoleverket att den långsamma bedömningsprocessen inte är förenlig med förvaltningslagens krav på skyndsamhet. Verket ser dock positivt på att universitetet fått handledning under en längre period än de 15 månader som studenterna har rätt till enligt kursplanen.