En åldrande befolkning gör att kraven på effektivitet i vården ständigt växer. Nästa år startar en ny civilingenjörsutbildning vid LTH som ska lära studenterna att utveckla ny medicinsk teknologi.
Personer som vill arbeta med vård i kombination med avancerad teknikutveckling. Det är framförallt de som kommer att vara intresserade av att läsa den nya civilingenjörsutbildningen, tror Leif Sörnmo, professor i medicinsk signalbehandling och en av initiativtagarna till programmet.
– Industrin efterfrågar alltmer ingenjörer som också förstår hur människokroppen fungerar. I dag råder det brist på tvärvetenskaplig förståelse, skriver han i ett pressmeddelande.
Drar igång nästa år
Utbildningen, som kommer att starta under 2011, har stora inslag av biologi och medicin. Flera kurser kommer att ges vid den medicinska fakulteten.
Fokuseringen på det medicinska gör utbildningen unik i Sverige, enligt de ansvariga.
Växande behov
Programmet kommer att dra nytta av den spetskompetens, inom bland annat ultraljud och laserfysik, som redan i dag finns på LTH.
Förhoppningen är att programmet ska ge kunskap att utveckla ny medicinsk teknologi som effektiviserar sjukvården. Det kan handla om allt från IT i hemsjukvården till konstgjorda organ.
Professor Leif Sörnmo menar att efterfrågan på sådan kompetens kommer att öka framöver, inte minst mot bakgrund av att den svenska befolkningen blir allt äldre.