Andelen studenter som blir klara med sina uppsatser i tid skiljer sig enormt mellan universitetets olika utbildningar. Vid historiska institutionen lämnar mindre än tre av tio studenter in uppsatsen i tid. På sjuksköterskeprogrammet är samma siffra nio av tio.
Kursernas utformning, antalet handledningstimmar och studenternas prestationer skiljer sig mycket mellan institutionernas olika uppsatskurser. Det visar den undersökning som Lundagård gjort av tio kandidatkurser och examensarbeten.
Antalet handledningstimmar som erbjuds varierar från statsvetenskapliga institutionens 14 timmar till Service Managements 32. Ett par institutioner har inga regleringar alls för antalet timmar. Andelen studenter som lämnar in en godkänd uppsats i tid varierar ännu mer.
Dubblering av timmarna
Lägst genomströmning har historiska institutionen där mindre än tre av tio studenter lämnar in sin uppsats inom tidsramen och blir godkänd. Marie Lindstedt Cronberg, studierektor på historiska institutionen, arbetar med att åtgärda problemet.
– Självklart är det vår uppgift och ambition att våra studenter ska klara av sin utbildning inom stipulerade tidsramar. Och som nytillträdd studierektor vill jag svara att vi inte är nöjda med genomströmningen på kandidatkursen, säger hon.
Därför har institutionen fördubblat handledningsresurserna från och med denna termin. Varje kandidatuppsats tilldelas nu 24 i stället för 12 timmars individuell handledning.
– Vi hoppas att detta på sikt skall synas i genomströmningen, säger hon.
Institutionen har också tillsatt en utvecklingsgrupp med studierektor och lärare för att se över kandidatkursen och studenternas prestationer.
Ett annat skäl till den låga genomströmningen är att många av studenterna inte ser kurserna i historia som en heltidssyssla. Den slutsatsen har institutionen dragit efter att ha analyserat kursutvärderingarna, uppger Marie Lindstedt Cronberg.
– För fem år sedan jobbade eller studerade i snitt 45 procent av studenterna vid sidan av, nu växlar siffran ibland upp till 80 procent, säger Marie Lindstedt Cronberg.
Men ännu längre tillbaka i tiden såg genomströmningen sämre ut på historiska institutionen.
– Under 90-talet var det omkring tio procent av studenterna på C-kursen som lyckades bli klara, säger hon.
Fler programstudenter godkänns
Lundagårds undersökning visar även att studenter som läser kandidatkurser inom ett program har högre genomströmning än studenter som läser kandidatkurser fristående. Det är tydligt på Centrum för teologi och religionsvetenskap. Där blir 85 procent av studenterna som läser kandidatprogrammet i teologi klara och godkända jämfört med endast 52 procent av dem som läser kursen fristående.
– Vi har inte undersökt orsaken till skillnaden men jag tror det handlar om vad man har för mål med studierna. De som läser en teologie kandidatexamen läser ett program och har ett tydligt mål med sina studier. De som läser en kandidat hos oss saknar samma tydliga mål och läser lite kurser här och där, säger Johan Åberg, studierektor.
Studenter väl förberedda
Låg genomströmning kan leda till problem både för studenter och institutioner. Studenterna med CSN och institutionerna med uteblivna anslag.
En utbildning som inte behöver oroa sig över dessa problem är sjuksköterskeprogrammet. Där godkänns fler än nio av tio uppsatser inom tidsramen. De erbjuder sina studenter 15 handledningstimmar per uppsats vilket visar att genomströmning och antalet timmar inte alltid hör ihop. Elisabet Werntoft, universitetslektor på sjuksköterskeprogrammet, tror att framgången beror på att studenterna är väl förberedda för examensarbetet.
– Våra studenter skriver projektplanen redan terminen innan själva examensarbetet, som de under sina sista tio veckor på utbildningen. Efter examensarbetet ska de direkt ut i arbetslivet så de brukar verkligen vilja bli klara.
Till projektplanen får de ytterligare fem handledningstimmar till sitt förfogande