Dissidenten håller en hög kvalitet, men under de senaste åren har tidningen skrivit synnerligen lite om Juridiska föreningen, JF. Syftet med reglementsändringen är att få Dissidenten att skriva mer om JF, men det är inte föreningens uppgift att granska sig själv. Det skriver JF:s ordförande Lovisa Lindholm i en replik.
Det har framkommit viss kritik mot det beslut angående nytt reglemente till Dissidenten, som JF:s fullmäktige fattade i våras, rörande bland annat att tidningen inte längre ska ha i uppdrag att granska JF.
Detta beslut fastslogs även på ett fullmäktigemöte i november då en motion om att återinföra den granskande funktionen röstades ned.
Dissidentens redaktörer har uttryckt sina tankar kring det nya reglementet i en debattartikel i Lundagård, varför vi här vill ta tillfället i akt och förklara resonemanget bakom förändringen av Dissidentens uppdrag och bemöta några av de argument som framförs i artikeln.
Redaktörerna påpekar helt korrekt i sin artikel att JF:s styrelse anser att Dissidenten är föreningens bästa informationskanal. De landar dock felaktigt i den slutsatsen att vi därför inte vill att det ska förekomma någon diskussion av den egna föreningen i tidningen, tvärtom.
Dissidenten har de senaste åren hållit en hög kvalitet, men har under de fyra år jag har varit i Lund skrivit häpnadsväckande lite om JF och JF:s aktiviteter.
Målsättningen med det nya reglementet är att knyta tidningen närmre föreningen, för att den på ett naturligt sätt, ska börja skriva mer om JF.
Första punkten i reglementet lyder, tidningens ska arbeta för att sprida information om föreningens verksamhet, och kan direkt härledas till den nya situation som nu råder efter kårobligatoriets avskaffande. När ingen längre behöver vara medlem, är det viktigare än någonsin för kåren att nå ut med information om sin verksamhet.
I diskussionerna kring Dissidenten har ordet granskning, och hur detta begrepp ska tolkas, varit centralt. Min uppfattning är att vi alla i praktiken vill att det ska stå mer om JF i tidningen, men att vi har olika syn på tidningens syfte och sätt att arbeta.
Redaktörerna menar ”att granska JF är att diskutera JF”. Styrelsen menar att det knappast kan vara JF:s uppgift att granska sig själv. En trovärdig granskning kräver avstånd och oberoende mellan de som granskar och föremålet för granskningen.
Dissidentens redaktörer väljs av fullmäktige, precis som alla andra tjänstemän i föreningen, och tidningen finansieras av annonsintäkter som säljs av andra tjänstemän. Dissidenten är en medlemstidning och kan på grund av närheten till JF inte på ett trovärdigt sätt vara något annat. En oberoende redaktion är en förutsättning för att kunna bedriva granskning på ett trovärdigt sätt, något som Lundagård har, inte Dissidenten. Jag vill även tillägga att trots att Dissidenten tidigare har haft möjlighet att granska JF, har detta i praktiken aldrig skett, och styrelsen har inte, trots reglementsändringen i våras, vid något tillfälle lagt sig i tidningens redaktionella material.
Redaktörerna har tidigare lyft fram argument som att det är odemokratiskt att ta bort den granskande funktionen och menar i sin debattartikel att JF skulle motarbeta yttrandefrihet och saknar insikt om juristens roll i samhället. Jag vill och det starkaste framhålla att det inte finns något odemokratiskt med att ha en medlemstidning och att denna typ av argumentation, i detta sammanhang känns verklighetsfrånvänd och långsökt.
Vi har en stark föreningsanda på JF och det är vi väldigt stolta över. Det hade varit väldigt märkligt om vi hade strävat efter motsatsen. Men vi uppmuntrar alltid öppenhet och dialog inom föreningen, något som inte minst visar sig i diskussionerna i fullmäktige. Vi har regelbundna träffar med tjänstemannakåren där vi diskuterar verksamheten, i syfte att skapa ett forum för information och förbättringsarbete.
Vi är inte rädda för debatt och diskussion om föreningens verksamhet, och det har som framförts ovan, snarare setts varit ett stort problem att det står alldeles för lite om JF i tidningen. Men målsättningen i dessa diskussioner måste vara att belysa hela JF:s verksamhet i syfte att visa för våra medlemmar vad vi egentligen gör. Samt att verka för en ökad insikt hos läsarna, genom att exempelvis lyfta fram fullmäktigebeslut och bakgrunden till dessa på ett nyanserat sätt.
Bara då kan våra medlemmar på ett informerat sätt ta ställning till vad de tycker om sin kår. Vi kämpar hårt för att vara en attraktiv förening för Lunds juriststudenter och strävar hela tiden efter att förbättra verksamheten.
Vår förhoppning är att Dissidenten i fortsättningen kommer rapportera och informera mer om JF.
För styrelsen,
Lovisa Lindholm
Ordförande, Juridiska Föreningen