Kreativt när humanisters idéer blev affärsprojekt

- in Studentliv

Kokbok för studenter, kulturvandringar i Landskrona och ekoturism på Island.

Det var några av projekten som visades upp när kursen entreprenörskap för humanister avslutades på fredagen.

Inne på villa Wrangels café på Biskopsgatan doftar det saffran denna fredag med snöslask på gatorna.

– Varsågod, här är saffranspannkaka, gjord på ett recept från en nation i Lund, säger Nicklas Nygren med stolthet i rösten.

Tillsammans med Ida Granqvist, Maria Andrée och Erik Neppelberg har han gjort en kokbok för lundastudenter, av lundastudenter.

– Alla har vi det gemensamt att vi behöver äta bra mat. Och i Lund finns det jättemånga studenter som är aktiva och matintresserade. Det syns inte minst på nationsluncherna, säger Ida Granqvist.

Kokbok klar till hösten

Projektet drivs inom ramen för samarbetsorganet Studentlund. De har fått mycket positiv respons och nu ska idén bli verklighet.

– Vi vill att nationerna skickar recept till oss, som vi kan ha med på uppslag där varje nations recept ramas in med en kort berättelse om nationen, säger Ida Granqvist.

Och det slutar inte där:

– Vi kommer tillsammans med AF Bostäder att ha en recepttävling för studenterna i Lund, säger Nicklas Nygren.

Hur ska ni finansiera en kokbok?

– Det är ju studenterna som betalar medlemsavgift till Studentlund och en del av den inkomsten kan användas till att trycka böckerna. Själva arbetsinsatsen gör vi och den är gratis, säger Ida Granqvist.

Det glada gänget hoppas på att bli klar med kokboken och dela ut den på Hälsningsgillet till hösten.

Integration i Landskrona

William Wickersam, Nina Einarsson och Johanna Thulin brinner för socialt entreprenörskap.

– Vi vill satsa på att få SFI-studenter att få kontakt med samhällslivet i Landskrona. Det ska vi göra genom att ta med dem på kulturvandringar i staden och anordna studiebesök och i bästa fall praktikplatser, säger Johanna Thulin.

Den idén kommer från William Wickersam som bor i Landskrona och själv har gått i SFI-undervisning.

– Visst får man samhällsinformation av läraren på SFI-timmarna. Men det blev väldigt teoretiskt eftersom många av oss inte visste hur platser och myndigheter ser ut. Det kan göras betydligt mer konkret och trevligt genom studiebesök. Därför har vi startat det här projektet, säger William Wickersam entusiastiskt.

Isländsk ekoturism populärt

Ett par studenter kunde inte vara med på entreprenörskursens utställning. Deras idé med ekoturism i Island har gått så bra att de redan är på plats och jobbar.

– Turism är en stor del av Islands ekonomi. Och det är det många enskilda företag i den branschen. Någon större samordning för att vara ekologisk i turismföretagen har inte funnits förut. Därför har det gått så bra för dem, säger läraren Jonas Josefsson.

Det var studenter som gått kursen ”Projektledning och entreprenörskap för humanister” som visade upp sina projekt i en examensutställning.

Där fanns även Butlers utan gränser, med målet att få bättre arbetsvillkor för betjänter. Skånska smak som vill bli en guide bland Österlens utbud

av mat. Och Plan B som hoppas att bli en service för nyanlända diplomater och gästforskare som vill utforska sin omgivning på ett säkert och gemytligt sätt.