Första terminen efter obligatoriet blev en stor framgång för det nya samarbetet Studentlund. Men på vårhimlen finns orosmoln i form av färre studenter, mindre nollning och ökad medvetenhet om att medlemskapet är frivilligt.
Succé. Så gott som alla inblandade använde ett och samma ord för att beskriva det medlemsantal som Studentlund presenterade framför Universitetshuset i Lundagård i mitten av oktober. Över 25 000 studenter hade valt att bli gå med.
Det innebar att Akademiska föreningen tillsammans med de kårer och nationer som ingår i Studentlund lyckades behålla nästan 90 procent av sina medlemmar.
– Det var bättre än vi vågat hoppas på. Vi räknade med 15 000 medlemmar och det var en medvetet dyster prognos. Men att det skulle gå så bra trodde nog ingen, säger Anders Wigren.
Färre studenter
Han håller som bäst på att planera verksamheten för vårterminen. Trots succéhösten är prognosen inte molnfri.
Orosmomenten handlar dels om att färre nya studenter kommer till Lund och att novischverksamheten är mer begränsad jämfört med i början av hösten, men de handlar också om att medvetenheten om att medlemskapet är frivilligt sprider sig och att färre novischer än väntat valde att bli medlemmar i höstas.
– Men sammantaget är oron mycket mindre nu än vad den var när höstterminen startade. Då stod vi inför situationen att vi skulle kunna tvingas till stora nedskärningar om vi tappade många medlemmar. Nu vet vi mer hur förutsättningarna ser ut, säger Anders Wigren.
Novischerna färre än väntat
Och något stort medlemstapp blev det som bekant inte under höstterminen, men under våren räknar ändå Studentlund med att antalet medlemmar kommer att sjunka.
– Studenter som var inskrivna tidigare fick ju terminsräkning precis som vanligt i höstas, och en del betalade nog av gammal vana. Med tiden kommer fler och fler att bli medvetna om att medlemskapet är frivilligt, och det är ju positivt. Men det kommer sannolikt också leda till att fler väljer att inte gå med, säger Anders Wigren.
En annan faktor bakom prognosen är anslutningsgraden bland novischerna.
– Vi trodde att nästan alla de nya studenterna i höstas skulle välja att gå med, men så blev det inte riktigt. Detta trots att vi verkligen hårdsatsade på marknadsföringen. Att vi inte lyckades så väl som vi hoppades med de nya studenterna är något vi verkligen måste ta med oss till planeringen för nästa hösttermin. Det är viktigt att få med novischerna, säger Anders Wigren.
Avtalet upphör vid årsskiftet
Någon ny prognos för medlemstalet för våren finns inte, men Anders Wigren är hoppfull.
– Jag skulle gissa att vi hamnar på strax över 20 000 medlemmar i vår, säger han.
Under våren kommer organisationerna i Studentlund att, vid sidan av den ordinarie verksamheten, vara sysselsatta med att planera inför framtiden.
Studentlunds-avtalet upphör att gälla vid årsskiftet, och efter det vet ingen vad som händer.
– För min och AF:s del ser jag väldigt gärna ett utvecklat och fördjupat samarbete mellan organisationerna i Studentlund, men hur det kommer att bli kommer att visa sig under året, säger Anders Wigren.