Masterprogrammet i synkotronljusforskning har beskrivits som en viktigt länk mellan grundutbildningen vid universitetet och forskningen på superanläggningarna Max IV och ESS.
Men inte en enda internationell student har sökt utbildningen. Nu det osäkert om programmet kommer att överleva.
Inte en enda förstahands-sökanden. Endast fem personer har valt utbildningen i andrahand.
Masterprogrammet i synkotronljusforskning ligger i botten när de internationella studenter som vill plugga i Lund väljer utbildning inför hösten.
Detta trots att programmet beskrivs som en viktig länk till jättesatsningarna Max IV och ESS.
– Det är inte bra att en utbildning som är så spännande och ligger så pass mycket i framkant inte lockar studenter. Men det är en sak att ha en bra utbildning, att se till att folk känner till den är något helt annat. Speciellt när det gäller utländska studenter är det en utmaning att sprida information, säger Tomas Brage, studierektor på Fysicum.
Osäker framtid
Det är naturligt att det tar ett tag för stora forskningssatsningar att få genomslag i vilken typ av utbildningar som studenterna efterfrågar, enligt Tomas Brage.
– Mycket runtomkring detta är ännu i sin linda, säger han.
Men det bristande intresset gör ändå att programmets framtid är osäker.
– Vi ser kontinuerligt över hur utbildningen ska utformas. Det är inte givet att synkotronljusforskningen ska ha ett eget program, kanske är det bättre att göra det till en inriktning. Men programmet är egentligen bara ett antal ihopplockade kurser, som både naturvetare och teknologer läser, säger Tomas Brage.
Utbildningar hotas
I nuläget läser tre studenter vid masterprogrammet i synkotronljusforskning. Två av dem kommer från andra länder.
Utomeuropéer utgör en stor del av studentunderlaget för många av universitetets kurser och program på masternivå. På grund av studieavgifterna kan de vara i farozonen.
– De internationella studenterna bär upp en stor del av kurserna på avancerad nivå. I förlängningen kan flera utbildningar tvingas att lägga ner om vi inte lyckas locka utländska studenter, säger Henrik Jonsson, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer.