Från och med i höst måste utomeuropeiska studenter betala för att läsa i Sverige.
Nu har ansökningstiden gått ut, och antalet ansökningar från internationella studenter till Lund har minskat med omkring 70 procent.
– Vi är nöjda, Lund är det lärosäte i Sverige som lockar flest, säger Richard Stenelo, samordnare för universitetets arbete med studieavgifter.
Måndagen var sista ansökningsdag för de internationella studenter som vill läsa i Lund i höst. Det är en historisk termin. För första gången kommer nämligen utomeuropeiska studenter att vara skyldiga att betala anmälnings- och studieavgifter för att läsa i Sverige.
Många har fruktat att avgifterna kommer att leda till att antalet internationella studenter minskar kraftigt.
Nu står det klart att antalet ansökningar från internationella studenter som vill läsa i Lund har minskat med omkring 70 procent jämfört med tidigare år.
– Det är i enlighet med våra beräkningar. Vi är nöjda, säger Richard Stenelo, som arbetar med att samordna universitetets arbete med studieavgifter.
Stora skillnader
När ansökningstiden gick ut vid midnatt under natten till tisdagen hade omkring 9 100 ansökningar kommit in från internationella studenter som vill läsa vid Lunds universitet. Den siffran placerar Lund i topp i den nationella konkurrensen.
– Uppsala har fått ungefär 1 700 förstahandssökande, så marginalerna är stora. vi har satsat mycket på att marknadsföra oss och det har gett resultat, säger Richard Stenelo.
Av de 9 100 ansökningarna kommer nästan 5 600 från människor utanför EU/EES. Exakt hur stort tappet är bland de studenter som nu tvingas betala är inte klart, men skillnader mellan olika länder är stora.
– Vi tappar framförallt studenter från länder där Svenska institutet, SI, inte har några stipendier. Till exempel har antalet ansökningar från Kamerun minskat med 94 procent jämfört med 2009. I exempelvis Uganda, där SI har stipendier, har antalet ansökningar gått upp, säger Richard Stenelo.
”Kommer leda till minskad mångfald”
Lunds universitets studentkårer, Lus, delar Stenelos glädje över att Lund toppar den nationella konkurrensen. Men det finns smolk i bägaren.
– Det är naturligtvis inte bra att antalet ansökningar minskar så pass mycket, men det var väntat. I det här läget är det mycket positivt att Lunds universitetet lockar flest utomeuropéer bland de svenska lärosätena. Det är ett tecken på att universitetet lyckas marknadsföra sig väl, säger Henrik Jonsson, vice ordförande för Lus.
Men i förlängningen riskerar studieavgifterna att leda att internationaliseringen av universitetet kraftigt försämras, enligt Henrik Jonsson.
– Det kommer att bidra till att mångfalden i den högre utbildningen minskar. Framförallt riskerar vi att gå miste om studenter från särskilt fattiga delar av världen, och det är mycket olyckligt, säger han.