Drottning Margrethes fimp, ubåtsfritt vatten och cirka femhundra hyllmeter dokument. I källaren under AF-borgens södra del, finns studenternas historia samlad.
En historia som nu ska ta klivet in i framtiden.
Det är lågt i tak och tämligen trångt. Fullproppade hyllor och skåp fyller källarrummet och lämnar bara smala gångar att ta sig fram på.
Mängden med saker är först överväldigande. Men snart lägger man märke till etiketterna, strukturen, att allt är välsorterat i bokstavsordning.
Långt in, i änden av gången, finner vi både lite svängrum och arkivarien Andreas Svensson – den nionde i arkivets nästan hundraåriga historia.
– Det är inte bara ett arkiv här nere, utan också ett studentmuseum, förklarar Andreas Svensson och fortsätter:
– Men vi visar inte upp massa gamla uppsatser och avhandlingar.
Under många år led Akademiska föreningens arkiv och studentmuseum av konstant platsbrist och flyttade runt ett antal gånger inuti AF-borgen.
– På 1930-talet fick vi komma ner hit och nu breder vi ut oss i källaren i stället, förklarar Andreas Svensson.
Förr var arkivet ett blomstrande utskott med ett tiotal engagerade personer.
– Nu är vi två stycken som jobbar mest kvällar och på lediga stunder, säger Andreas Svensson och fortsätter:
– En anledning till att vi inte får ner så många här kan vara det ökade studietrycket som råder nu för tiden. Studenter har helt enkelt inte tid att engagera sig i arkivet som i sig kräver en del tid att sätta sig in i.
Bevarandet av äldre föremål är arkivets huvuduppgift och för att klara detta sker mycket förnyelse och förändring. För tillfället bedrivs ett försök att digitalisera bildarkivet som omfattar runt tiotusen fotografier.
– En del av de äldre bilderna håller på att falla sönder. Det bästa sättet att bevara dem är ju att digitalisera. Dessutom kommer fotografierna att bli sökbara på ett helt annat sätt och bli lättare att hålla ordning på, förklarar Andreas Svensson.
Klicka på bilderna nedan för att läsa om föremålens historia: