Under åtta månader ska de resa med minibuss världen över för att sprida kunskap om hållbar produktion och konsumtion.
Nyutexaminerade lundastudenterna Gregory Eve och Jonas Sonnenschein vill inspirera skolor och företag att prioritera hållbarhet.
– Saker måste hända, säger Gregory.
Det var i bastun som italienske Gregory Eve och Jonas Sonnenschein, som kommer från Tyskland, kom på idén att resa runt i världen i en minibuss för att berätta om hållbar produktion och konsumtion.
I vår ger de sig iväg, till Östeuropa, Mellanöstern, Östafrika och Sydostasien. De båda har precis tagit masterexamen i Environmental management, och är ivriga att använda sina kunskaper och skaffa ytterligare erfarenhet genom resan.
– Om vi nånsin ska göra det, så ska vi göra det nu, menar Jonas Sonnenschein.
Stöd från universitetet och företag
Nu får de nämligen god hjälp av Internationella institutet för industriell miljöekonomi vid Lunds universitet. Genom institutets alumnikontaktnät världen över hittar de skolor och företag att besöka. Där hoppas de också få hjälp med boende.
Pengar söker de bland stora företag, i utbyte mot att besöka deras underleverantörer och se över hur pass ekologiskt hållbar deras produktion är.
– Med en budget på 24 000 euro kan vi slappna av, säger Gregory Eve och förklarar att de räknar med olika budgetar beroende på om de vill känna sig säkra eller vill klara sig bra.
Hittills har de fått ihop en tredjedel av pengarna och letar nu efter en minibuss.
– Det där är en avvägning, i vissa delar av världen är det bäst om den inte är allt för fin, menar Jonas Sonnenschein.
Vad innebär hållbar produktion och konsumtion?
– Vi har en stark känsla av att hållbarhet har olika innebörd i olika delar av världen, säger Gregory Eve. Han menar att mänskligheten totalt sett måste minska de resurser som används, men att människor på vissa av de platser de kommer att besöka skulle behöva mer. De tycker att teori och verklighet måste kunna sammanföras.
– Man måste hitta sätt att genomföra idéerna i verkligheten, menar Jonas Sonnenschein.
Kommer ni då att prata om olika saker på olika platser?
– Nej, svarar Gregory Eve, efter en viss stunds eftertanke. Han menar att de inte kan känna till detaljer om hur det fungerar på andra platser, utan att de kommer att hjälpa företag, skolor och offentliga institutioner att se värdet av hållbarhet. De vill hjälpa andra att ta första steget.
– Vi vet hur andra gör, och delar med oss av det, säger Gregory Eve.
Låg prioritet största utmaningen
Att de ska komma att gå varandra på nerverna verkar inte vara något de oroar sig för, de förklarar att de arbetar väldigt bra tillsammans.
Den största utmaningen tror de ligger i att hållbarhet inte prioriteras lika högt i andra länder som i Sverige, och att de ändå vill inspirera till att skapa förändring.
– Vi lever i en bubbla i Sverige, det blir chockterapi för oss, utbrister Gregory Eve.
Äventyret dokumenteras
De har båda rutiga skjortor med uppkavlade ärmar. De ska ge sig ut på en resa för att hjälpa världen med sina kunskaper. För mitt inre flimrar förbi scener ur Dagbok från en motorcykel, en skildring av läkarstudenterna Guevara de la Serna och Alberto Granados färd genom Sydamerika på en fallfärdig motorcykel på 1950-talet.
Har ni sett filmen Dagbok från en motorcykel?
– Jag såg den nyligen för första gången, säger Jonas Sonnenschein och skrattar, men Gregory Eve har sett den flera gånger.
De kommer att dokumentera äventyret med film och bilder, förhoppningsvis få en del uppmärksamhet av media och skriva på sin hemsida.
– Nu ska vi gå till bastun för att avsluta dagen! säger Gregory Eve leende och reser sig upp.