Allvarliga politiska analyser varvades med komiska anekdoter när terminens första Studentafton intog AF-borgen på torsdagskvällen.
På scen satt Sveriges USA-ambassadör Jonas Hafström och Sydsvenskans före detta politiska chefredaktör Per T Ohlsson, två herrar som lärde känna varandra redan under studietiden i Lund, Ohlsson som redaktör för Lundagård och Hafström som kårordförande.
Under 80-talet korsades deras karriärer återigen när Hafström blev USA-ambassadör och Ohlsson utrikeskorrespondent.
Det blev därför ett uppsluppet och avspänt samtal mellan två goda bekanta.
Rasism och ekonomi
I fokus stod tre områden: Rasismen, det polariserade politiska klimatet och ekonomin.
– Obama vann presidentvalet 2008 på ekonomin, demokraterna förlorade mellanårsvalet på ekonomin och ekonomin är det som kommer avgöra presidentvalet 2012 konstaterade Jonas Hafström.
Med en statsskuld som närmar sig 100 procent och en arbetslöshet på över nio procent står USA inför stora bekymmer. Per T Ohlsson ville dock tona ner statsskulden, ”det är ett långsiktigt bekymmer”, och menade att arbetslösheten börjar bli akut.
– Den amerikanska arbetslöshetsnivån på 9 procent är ofattbar med amerikanska mått. På grund av märkliga mätmetoder går det inte att jämföra med europeisk arbetslöshet. Den rätta siffran ligger snarare runt 17 procent. I vissa delstater går var fjärde person arbetslös. Det är jämförbart med depressionen på 30-talet.
Piskat upp hatstämning
Båda var eniga om att den svåra situationen piskat upp en hatstämning i USA, med allt hårdare politiskt klimat. Enligt Ohlsson blir landet allt mer polariserat:
– I dag är det fullt möjligt för en amerikan att leva i en bubbla av hat och illvilja. Man kan lyssna på konservativa radiopratare, läsa bloggar, se på Fox news och så vidare och lära sig att Obama hatar vita, att demokraterna försöker förstöra landet, utan att stöta på någon motkraft.
Jonas Hafström inflikade att behovet av pengar gör politikerna mer konfliktvilliga.
– För att vinna ett val i USA krävs enorma summor pengar. De kommer från vapenindustrin, religiösa organisationer, läkemedelsföretag med mera som i sin tur förväntar sig att få gentjänster. Politikerna kan därför inte förhandla med sina motparter om olika överenskommelser. De är bakbundna av sina finansiärer.
Även rasismen togs upp. Trots stora problem valde Ohlsson att lyfta fram de positiva stråken:
– USA har på ett sätt som är ofattbart gjort framsteg de senaste 50 åren. När Obamas far växte upp var svarta utestängda från många restauranger, fick inte gå i samma skolor som vita och hade egna säten på bussarna. I dag finns en stor svart medelklass och Obama blev vald, med bred marginal, som landets första svarta president.
Ohlsson ville till och med hävda att USA är ett föredöme.
– Finns det något område där Europa har att lära av USA så är det integrationen på arbetsmarknaden. När det gäller att få minoriteter i arbete har de lyckats, på ett helt annat sätt än oss, att hantera rasistiska motsättningar.
Många USA
Denna bild av motsägelser, av ett land med stora rasistiska problem men med en svart president och lyckad integration på arbetsplatserna, återkom i flera av ämnena. Den dystra ekonomin kontra den amerikanska drömmen och tilltron till Obama. Den osvikliga patriotismen kontra den hatfyllda politiska retoriken. Kanske finns nyckeln för att förstå USA i att se denna mångfald. Som Jonas Hafström påpekade:
– Det finns inte ett USA, utan hundratals.