Ett annat universitet är möjligt. Det vill Lunds universitets studentkårer, Lus, visa genom att anordna Normaldagen.
– Det är viktigt att vi börjar prata om det, säger studentombudet Maria Chowdhury.
För tredje året i rad arrangerar Lunds universitets studentkårer Normaldagen, men för att locka fler studenter varar Normaldagen en hel vecka i år, och aktiviteterna har nu lagts på kvällstid för att fler studenter ska få möjlighet att delta.
Årets Normaldag syftar till att belysa hur ett annat universitet är möjligt.
– Med det menas hur vi kan skapa ett universitet där alla inte bara känner sig välkomna, utan också delaktiga och inkluderade och kan ta den plats man vill, säger Maria Chowdhury, studentombud på Lus.
Bio och samtal
På veckans schema står biovisningar, teater, politiska samtal, humor och det hela avslutas med en storslagen fest.
De olika enskilda aktiviteterna är tänkt att verka som ögonöppnare, och efter till exempel bion och teatern kommer det hållas samtal där det kommer pratas om bland annat heteronormen och hur vi ser på manlighet.
Svårt hitta lösning
Maria Chowdhury har ingen enkel lösning på problemet med de mönster och strukturer som finns på universitetet, och hon menar att det inte är något som kommer lösas under den här veckan.
– Men vi måste börja prata om det så vi kan synliggöra strukturerna och se hur vi kanske kan skapa ett nytt universitet. Vi måste börja tänka att vissa saker som görs här kanske skapar exkludering i stället för inkludering, säger Maria Chowdhury.
”Ska verka som ögonöppnare”
Att närma sig frågorna, vad de innebär, hur de kan ta sig uttryck och hur vi kan göra i stället menar Maria Chowdhury är det viktigaste med Normaldagen.
Vad händer efter den här veckan?
– Vi kommer sammanfatta veckan och se vad som gått bra och vad vi kan ta till oss. Normaldagen ska verka som ögonöppnare, förhoppningsvis kommer det få ett genomslag och vi kommer att kunna prata om det på ett helt annat sätt, säger Maria Chowdhury.