Studenterna på grundkursen i spanska blev minst sagt förvånade när de skrev sin salstenta. Längst bak i häftet fanns nämligen facit för alla frågor.
Nu efterlyser kåren administrativ utbildning för alla föreläsare.
Den 15 januari skrev åtta studenter en omtenta på sex poäng i spanska på Språk- och litteraturcentrum.
– Jag hade skrivit i någon halvtimme och började bli ganska nöjd, berättar Andreas Carlsson, en av studenterna.
Men då upptäckte han något mycket ovanligt.
– När jag vände till sista bladet hittade jag plötsligt facit.
I slutet av varje provhäfte hade den kursansvarige föreläsaren häftat in facit för alla frågorna.
Varför ingen av studenterna märkte något tidigare har sin naturliga förklaring, enligt Emelie Göransson, som också skrev tentan.
– Vi hade pluggat på exempeltentor hela veckan så vi behövde inte bläddra igenom häftet när vi fick det. Vi visste ju redan hur det såg ut, förklarar hon.
Vid upptäckten reagerade både Andreas och Emelie genom att riva ut facit ur sina provhäften, lämna in tentorna och gå.
– Jag tänkte att det fanns en möjlighet att jag var den enda som fått facit, och om jag berättade det skulle alla få underkänt, säger Andreas Carlsson.
Tentan blev ogiltigförklarad
Två dagar senare blev studenterna uppringda av den kursansvariga föreläsaren som meddelade att tentan nu blivit ogiltigförklarad.
– Det kändes jättetråkigt att något sådant här skulle inträffa, säger Emelie Göransson, som diskuterat incidenten mycket med sina vänner.
Föreläsaren säger till Lundagård att hon inte kan förklara hur misstaget kunde ske, men berättar samtidigt att hon kände sig stressad i samband med tentan.
Rätt till ny tenta inom en vecka
Enligt studenternas rättighetslista ska studenterna erbjudas ett nytt provtillfälle inom en vecka, om det kan konstateras att institutionen bär skulden – exempelvis när en tenta har försvunnit. Chanserna för en student att bli godkänd på en kurs utan en ny tenta är däremot är mycket små, enligt Högskoleverket.
Studenten kan emellertid begära att det nya provtillfället ska senareläggas.
I det här fallet ordnade institutionen ett nytt provtillfälle redan på fredagen veckan efter. Men Andreas Carlsson menar att det är en klen tröst.
– När den nya omtentan var hade redan nästa termin hunnit börja och då måste man ju satsa på den i stället, säger han.
Oförstående studierektor
Andreas Carlsson kontaktade därför vice studierektorn Jonas Granfeldt och bad om några extra dagar för att förbereda sig inför den nya tentan.
– Då skrattade han lite åt mig och tyckte att så allvarligt var det väl inte. Men en del studenter är faktiskt beroende av poängen för att få sitt CSN, eller söka nya kurser, förklarar Andreas Carlsson.
Vice studierektor Jonas Granfeldt säger till Lundagård att han inte har några synpunkter på att några av studenterna känts sig illa bemötta av institutionen.
– Studenter reagerar olika, vissa var också nöjda med hur allt löste sig, säger han.
Efter att Humanistiska och teologiska studentkåren, HTS, pratat med institutionen skickade Johan Granfeldt ett mejl till alla de inblandade studenterna och bad om ursäkt för tentafadäsen.
– Det var ju vi som gjort fel, men vi har aldrig stött på detta innan. Det är helt enkelt beklagligt att felet slank igenom, fortsätter han.
Bristande kunskap om rättigheter
Det är inte ovanligt att studenter hamnar i kläm när institutioner slarvat bort hemtentor, eller glömt bort att registrera poäng. Trots det förs det ingen centralt register där universitetet noterar sådana incidenter.
Om man som student upplever brister i rättsäkerheten kan man anmäla det till Högskoleverket. I fallet med språkstudenterna har dock ingen anmälan inkommit.
– Det är möjligt att problemet är vanligt ute bland universiteten men att det sällan anmäls till oss. I vilket fall finns det inga säkra riktlinjer för detta specifika fallet, säger Sofia Almquist, jurist på Högskoleverket.
Inte heller studentkåren kan göra något åt saken.
– Vi kan inte flytta tentor eller häva beslut. Men vi kan vara en större röst åt studenterna, säger Jonna Engström, vice ordförande.
Hon menar att det finns en stor kunskapsbrist både bland studenter och föreläsare när det kommer till rättigheter och skyldigheter.
– För lärarna skulle även någon utbildning inom administration vara bra. Man ska inte ta för givet att de kan sådant. Tentatider är precis lika stressande för lärare som för studenter, säger Jonna Engström.