Kan utbytesstudier ge dig en skjuts i karriären? Det beror på vem du frågar.
Arbetsgivarna är överlag positiva, medan de arbetssökande upplever att det kan missgynna. Det visar två stora undersökningar.
Fördelarna med att ha utlandsstudier med i sitt cv har länge diskuterats, och undersökningarna har oftast visat på positiva effekter. Det finns dock undantag.
2007 presenterades en nationalekonomisk studie vid Göteborgs universitet, där arbetssökande upplevde att utbytesstudierna missgynnande i karriären. 2 600 ingenjörer och läkare fick fem år efter examen svara på enkät, där de uppgav att de upplevde en större svårighet att ta sig in och klättra på arbetsmarknaden på grund av sina utlandsvistelser.
De arbetssökande uppfattade att deras avstickare sågs som negativa, jämfört med att gå direkt från gymnasiet och högskola ut i arbetslivet.
Positiv kontrast
Den bilden delas inte av arbetsgivarna, enligt en undersökning från 2010 av Svenskt näringsliv och Internationella programkontoret. Överlag ansåg både de tillfrågade myndigheterna och företagen postitivt på utlandsvistelser, och ansåg att de kompetenser som efterfrågas i arbetslivet. Resultatet baseras på en enkät utskickad till runt 4 500 företag och myndigheter i Sverige.
Praktik framför utbyte
Utbyteserfarenheter genom antingen studier eller praktik sågs inte som något negativt vid anställningssituationen, även om praktiken värderas långt högre än studierna. Dock uppgav runt en tredjedel av både myndigheterna och företagen att erfarenheterna inte gjorde någon skillnad. Genomgående poängterades att personligheten spelar störst roll i slutändan.