Den svenska högskolan är inne i en av de mest omvälvande faserna någonsin. Alla förändringar pekar åt samma håll: Akademin är något att passera.
– Det var precis den effekten vi ville ha.
Peter Honeth, statssekreterare på utbildningsdepartementet, verkar belåten med att antalet ansökningar från internationella studenter minskat med över 70 procent inför höstterminen.
Med studieavgifterna går principen om att den högre utbildningen ska vara gratis för alla i graven. Det är en katastrof för mångfalden, dynamiken och kreativiteten i den svenska akademin.
I avgifternas spår kommer kulturer som inte får möjlighet att mötas, perspektiv som aldrig kommer korsas och goda idéer som inte får chans att kläckas.
Men Peter Honeth är nöjd. Kanske är det precis denna omdaning som regeringen vill se.
För avgifterna är bara en i raden av förändringar som alla kommer förvandla akademin till något att mellanlanda på.
Ytterligare ett par steg på vägen mot en hårdare och gråare högskola tas med förslaget om att alla de som tar examen innan 23 års ålder ska få studielånen avskrivna. Lägg till att det blivit allt svårare att byta utbildning och behålla studiemedlet och en i grunden förändrad högskola är ett faktum.
Det vi får är en till döden pragmatisk strömlinje-akademi där effektivitet och mätbara resultat värderas högre än allt. Vi får en högskola vars roll reduceras till att slussa ut hyfsat kompetent arbetskraft till näringslivet.
Det är otäckt. Men det läskigaste av allt är att Honeth och hans kompisar är så belåtna.
För vad spelar internationaliseringen för roll på lärosäten som bara ska drilla yrkesmänniskor? Vem värdesätter impulser från andra sidan jorden när det enda som betyder någonting är att nå kursmålen?
Resultatet blir en lemlästad akademi som styrs av människor som glömt vad kärnan i den högre utbildningen består av. De vägrar erkänna vikten av att uppslukas av intrycken och svepas med av den akademiska flodvågen. I Utbildningsfabriken är det brokiga kaos som föder kreativitet och får studenter att tänka nytt värdelöst.
Att försöka städa upp i akademin är att förneka kunskapens egenvärde, och det får konsekvenser långt utanför föreläsningssalen. För det är just i denna oreda som den kritiska samhällsdebatten föds. Det är där vi lär oss att tänka i banor som är våra egna.
På Lundagård sliter vi varje dag för att göra det vi kan för att hålla den upproriska, fritänkande och självförverkligande akademiska kitteln kokande.
I början av februari lanserade vi den internationella sidan Lundagard.net. Genom att leverera nyheter och reportage på engelska hoppas vi kunna bidra till att stärka internationaliseringen i Lund, även efter studieavgifterna. Det vore underbart om du ville hjälpa till att hålla Lundafamnen öppen.
Gustaf Eriksson
Webbredaktör