Den ena organisationen har forskare som vill få ut sina idéer på marknaden. Den andra består av drivna studenter med ambition att bli entreprenörer. Lundagård besökte första etappen av tävlingen som ska föra dem samman.
– I de företag jag driver har det nästan alltid fungerat bäst när vi har anställt en ung, nyutexaminerad student som chef, istället för en person med en lång yrkeskarriär bakom sig. Jag tror det är bra om den person vi anställer är lite naiv – då vågar man testa nya saker.
Orden är Ashkan Pouyas, entreprenör och innovationsdirektör på LU Innovation, Luis, som hjälper Lunds forskare att omvandla sina resultat till en marknadsprodukter.
Han vill inspirera de som kommit till Cafe Athén på tisdagskvällen för att delta i Research to Reality, en tävling där studenter får chansen att göra Luis jobb.
”En sådan här tävling behövdes”
Det är Fena, Föreningen för entreprenörskap och nyföretagarada, som håller i tävlingen.
– Det är sällan samma person som sitter på en idé som har drivkraften att skapa ett företag av den. Därför kände vi att en sådan här tävling behövdes. Vi kan förmedla drivkraften, Luis kan förmedla idéerna, säger Sven Paulin från Fena.
Efter att introduktionen avslutats, presenteras de två forskarprojekt som är utgångspunkten för tävlingsdeltagarna.
Projekten visar sig ha en gemensam nämnare i miljöekonomi, men skiljer sig annars en del från varandra. Det ena handlar om ett system för att kunna återvinna värmen från exempelvis avloppsvatten och ventilation i byggnader. Det andra projektet är ett datorprogram som kan förutse värmeutveckling.
– Exempelvis kan programmet simulera hur en brand kommer att sprida sig, förklarar Sven Olsson från Luis, som presenterar idén.
”Skjuts in i entreprenörskapet”
De studenter som deltog var laddade inför utmaningen.
– Jag tycker att det är ett jättebra evenemang, man får en liten extra skjuts in i entreprenörskapet, säger Martin Ernemar, som pluggar industriell ekonomi.
Viktor Ridne, som läser väg- och vattenbyggnad, instämmer, och har redan börjat fundera på vilket projekt han ska satsa på.
– Jag fastnade för idén som handlar om återvinning av energi. Den kändes enklare att omvandla till en färdig affärsidé.
Han har tre veckor på sig att skriva ner affärsplanen på papper, innan tre bidrag per forskarprojekt väljs ut för finalomgången.