På onsdagen arrangeras den första gemensamma arbetsmarknadsdagen någonsin för medicinska fakultetens studenter. Samtidigt växer humanisternas och samhällsvetarnas Hybrid och flyttar till AF-borgen.
Läkaren Per Nilsson berättar om hur det är att arbeta med sjukvård i försvarsmakten. Doktoranden och logopeden Ketty Holmström pratar om att vara anställd i kommun och landsting. Uppmärksammade psykiatrikern och författaren David Eberhard, som har pluggat i Lund, kommer att föreläsa om vår lättkränkthet och vikten av att våga.
”Det har varit väldigt uppdelat”
Det är något av det som de ungefär 3 000 studenter som läser vid den medicinska fakulteten kommer att bjudas på under den första fakultetsgemensamma arbetsmarknadsdagen någonsin.
– Tidigare har det varit väldigt uppdelat. Förra året hade vi i Medicinska föreningen en egen arbetsmarknadsdag, innan dess hade vi flera olika dagar inom föreningen, säger Medicinska föreningens vice ordförande Karl Carlström.
Nu arrangerar alltså den nya vårdkåren Copus medicum gemensamt arbetsmarknadsdagen Corpus laborans.
Fler möjligheter
En viktig orsak bakom samarbetet är studenternas vidgade möjligheter att välja på arbetsmarknaden.
– Förut så var till exempel läkare och sjuksköterskor i väldigt stor utsträckning hänvisade till arbete i landstingen. I takt med att den privata vårmarknaden växer blir också antalet potentiella arbetsgivare större, säger Karl Carlström.
Under dagen kommer 25-30 utställare och ett 10-tal föreläsare att medverka.
– Vi har försökt att göra ett schema som passar både dem som precis börjat plugga och dem som läst i fem år. Jag hoppas att vi lyckats och att allt kommer att flyta på fint, säger Karl Carlström.
”Svårt att hitta utställare”
En annan arbetsmarknadsdag med växtvärk är Hybrid, som arrangeras av Samhällsvetarkåren tillsammans med Humanistiska och teologiska studentkåren, HTS.
Hybrid hade premiär förra året. Den 9 mars är det dags igen, och i år har antalet utställare växt från ungefär tio till 22.
– Vi siktade på att nå 30 utställare. Det nådde vi inte riktigt men jag är nöjd ändå. Vi vänder oss till en grupp studenter som det är ganska svårt att hitta utställare till, säger Kajsa Bergman, som leder Hybrid-arbetet på HTS.
Flumstämpel på väg bort?
Svårigheten att locka utställare beror till stor del på att företag inte riktigt förstår vad samhällsvetare, humanister och teologer kan göra, enligt Kajsa Bergman,
– Våra studenter möts ofta av attityden ”Vad är det för flum du läser? Det ger väl inga jobb?”. Det kan naturligtvis skada självkänslan. Vi vill visa att flumstämpeln är felaktig.
Och en förändring kan börja anas.
– Jag tycker att det går åt rätt håll. Fler och fler företag inser vad vi kan, säger Kajsa Bergman.
En annan förändring som Hybrid har genomgått är att arrangemanget har flyttat från Språk- och litteraturcentrum till AF-borgen.
– De lokaler vi var i innan var så förknippade med humanister. Nu vill vi visa att vi riktar oss till en bredare studentgrupp, säger Kajsa Bergman.