Kurs om sharia väcker ilska

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

Ett oroande gynnande av ett brutalt och odemokratisk regelsystem som kan komma att leda till att den svenska flaggan byts ut och att ett islamistiskt parti gör entré.

Kursen i tillämpningen av sharia i Sverige och EU har gett upphov till starka reaktioner.

”Jag vet att det inte är första april i dag, så jag antar att den som föreslog en kurs om sharia i högskolan inte skämtade. Frågan blir då – kommer skolan att lära ut den brutala verkligheten av sharia eller kommer man – som i media – försköna islams fantastiska värderingar och lagar?”

Så skriver en person i ett upprört mejl till universitet. Mejlförfattaren fortsätter:

”En annan fråga man kan ställa sig är hur långt allt detta skall gå. Sakta men säkert tar sig islam allt längre och det är väl inte helt orimligt att tro att det bara är en tidsfråga till sharia blir en av grundkurserna i skolan, svenska flaggan bytts ut och Sveriges första islamistiska parti är ett faktum.”

”Mycket förtryck”

Personen bakom mejlet är inte ensam om att vara upprörd. En annan mejlskrivare utmålar sharia som synnerligen våldsförhärligande:

”Nu är jag inte 100 % påläst om exakt vad Sharia innebär, men om man googlar om Sharia och ser på nyheterna är det ju inget kul. Kvinnor tvingas att följa klädkoder, kvinnor stenas ihjäl om de inte gör det, osv. Det är med andra ord mycket förtryck och extremt konservativt.”

Ytterligare en person går så långt som att fråga sig om detta är tillåtet överhuvudtaget.

”Det oroar mig att ni har en kurs som handlar om att främja en religiös lag som bryter mot de mänskliga rättigheterna, är odemokratiskt, segregerar könen,
och inte tolererar andra religioner. Hur tänker ni, och är detta ens tillåtet i lag?”

Fientlig inställning

Rickard Lagevall är doktorand i islamologi och ansvarig för kursen. Han förvånas inte över reaktionerna.

– Jag blir inte så upprörd, jag är van. Det finns en fientlig inställning till islam, inte minst i bloggosfären. Många ryggar tillbaka ännu mer när de hör ordet sharia jämfört med när de hör ordet islam.

Varför är det så?

– Man tänker på dödsstraff och kroppsbestraffning efter stölder eller äktenskapsbrott. Men det är missvisande. Sharia tillämpas inte överhuvudtaget i merparten av de muslimska länderna, säger han.

”Inte en kurs i sharia”

Dessutom har de upprörda mejlförfattarna missuppfattat vad kursen handlar om, enligt Rickard Lagevall.

– Det är inte en kurs i sharia. Det är en kurs om sharia. Kursen är en tvärvetenskaplig förening av islamologi och juridik som bland annat behandlar frågor om hur skilsmässor ska hanteras när par som gift sig i ett muslimskt land separerar i Europa, till exempel, säger han.

Hölls första gången 2009

Kursen tillämpning av sharia i Sverige och EU omfattar 7,5 högskolepoäng. I höst ges den för tredje gången. Nu har dock kursen flyttat ut på nätet.

– Förut var det många jurister som ville läsa kursen men som inte kunde för att det krockade med andra föreläsningar. Dessutom hade vi många intresserade från andra delar av landet, säger Rickard Lagevall.

Någon förklaring till varför kursen väckt så starka reaktioner just nu har Lagevall inte.

– Vi fick lite mejl första gången också. Vad jag vet har vi inte marknadsfört den extra nu, säger han.