SAS stoppar studentrabatt

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

Flygbolaget SAS har beslutat att med omedelbar verkan sluta ge studenter rabatt på flygbiljetter.

– Jag tror att de skjuter sig själva i foten, säger Terminsräkningsföreningens ordförande Martin Thoran.

Att flyga från Malmö till Stockholm på fredagskvällen kostar 669 kronor för en vuxen som flyger ekonomiklass.

En student hade kommit undan med att betala 462 kronor.

Men nu är det slut med det. SAS har beslutat att omedelbart sluta ge studenter rabatt på flyget.

– Jag fick beskedet för någon dag sedan och blev väldigt förvånad, säger Martin Thoran, ordförande för Terminsräkningsföreningen.

Ingen förklaring

I Lund är Studentkortet det dominerade rabatt- och förmånskortet. Men den indragna SAS-debatten gäller också det andra stora rabattkortert, Mecenat.

– Alla studenter i Sverige drabbas av detta. Jag tror att de skjuter sig själva i foten. Många kommer nog aktivt att välja att flyga med konkurrenter till SAS, säger Martin Thoran.

Någon förklaring till beslutet har inte Thoran fått.

– Jag har fått informationen via Studentkortet och någon förklaring har jag inte fått. Min känsla är att beslutet har tagits väldigt snabbt. Jag tror inte ens SAS vet varför de gör detta.

Hur viktig är den här rabatten för studenterna?

– Den är väldigt uppskattad och jag vet att Studentkortet nu arbetar med att hitta nya samarbeten med andra flygbolag, säger han.

Personer under 26 år kan dock fortfarande köpa ungdomsbiljetter, som ger samma rabatt som de slopade studentbiljetterna.

– Detta drabbar främst äldre studenter och det är väldigt tråkigt, säger Martin Thoran.

Uppmanar alla att ställa SAS mot väggen

En stor majoritet av Studentkorten till Lunds studenter har redan skickats ut. På korten finns den SAS-logga, som nu alltså är missvisande.

– Det är jättetråkigt, men eftersom beslutet kom med så kort varsel är det ingenting vi kan göra. Nu har kort med SAS-loggan slutat produceras. Jag uppmanar alla studenter som har loggan på sina kort att fråga SAS varför de har gjort så här, säger Martin Thoran.

”Håller på att förändra rabatterna”

Lundagård har under fredagen varit i kontakt med pressavdelningen på SAS. De hade ännu sent på eftermiddagen inte motiverat den slopade studentrabatten.

Först på lördagen återkommer pressavdelningen med beskedet att studentrabatten tagits bort för att bolaget inte kunde verifiera om de som utnyttjade rabatten verkligen var heltidsstudenter.

– Vi håller just nu på att förändra våra ungdoms- och studentrabatter och förhandlar med återförsäljare för att hitta bra lösningar, säger Malin Selander, pressansvarig på SAS.

Läs mer om detta på måndag här på Lundagard.se.