Tårta, kaffe och piñatas fyllda med chokladpengar som representerar Björklunds pengapung. Så firades Nationella humanistdagen på Sol-centrum på onsdagen.
I foajén på Språk- och litteraturcentrum står ett bord med fyra tårtor och två termosar med kaffe. Längs en trappa hänger ballonger och studenter som kommer fram hälsas med ett ”Grattis på humanistdagen!”.
Nationella humanistdagen firas med fika för att göra alla humanister glada, och samtidigt för att sprida information.
– Vi har precis fått in den hundrade påskriften till det brev vi ska skicka till arbetsmarknadsministern som en uppmaning att förbättra matchningen mellan arbetsgivare och examinerade humanister, säger projektledare Jonna Engström.
Minst 15 timmar
Humanistdagen är en del av Projekt Athena, som syftar till att höja humaniorans status i samhället och på arbetsmarknaden. Projekt Athena jobbar utifrån ”Det humanistiska manifestet”, där bland annat vikten av fler lärarledda timmar betonas.
Och nu kanske de som bestämmer har börjat höra humanisternas bön. För att höja utbildningskvaliteten kommer regeringen att ge utbildningarna i humaniora och samhällsvetenskap vid landets lärosäten 700 extra miljoner fram till 2015. Pengarna ska bland annat ska gå till mer lärarledd tid.
Hur många fler timmar det kommer leda till är i nuläget oklart, men redan 2012 kommer 200 miljoner att tillföras.
– Snittet för humaniora är just nu fem föreläsningstimmar per vecka, vilket är under all kritik. Vi tycker att minimikravet borde vara 15 timmar per vecka, säger Jonna Engström.
Området för humaniora och teologi vid Lunds universitet håller på med en handlingsplan för att se över hur mycket mer lärarledd tid det kan bli.
– Kåren och området gör ständigt projekt för att öka kontakttimmarna. I dagsläget vet vi inte exakt hur många fler timmar det handlar om, säger Jonna Engström.
Bred arbetsmarknad för humanister
Jonna Engström tycker att det viktigaste är att höja humanisternas självförtroende.
– Det har kommit förbi studenter som frågat: ”Vad ska jag bli?”. I själva verket behövs humaniora inom alla sektorer och 80 procent av alla utexaminerade studenter får jobb inom en ett- till tvåårsperiod.
Men på grund av många humanisters dåliga självförtroende är det många som hoppar av utan att fullfölja sin examen och då blir det svårt att få jobb, enligt Jonna Engström.
– Jag tror att det beror på att man inte får någon direkt titel som humaniorastudent, och att arbetsmarknaden inte är så tydlig för oss. Men vi måste börja prata med självförtroende om oss själva på arbetsmarknaden, för ingen annan kommer göra det åt oss, säger Jonna Engström.
Hon menar att det är viktigt att känna till sina egna kompetenser och att det kan underlätta om man själv definierar vilka kompetenser man har.
Ytliga föreläsningar
Elin Johansson Lööw pluggar statsvetenskap. Hon tycker inte att gränsen mellan samhällsvetenskap och humaniora är så viktig.
– Jag hör hemma lika mycket här. Sådana här dagar är bra och trevliga tycker jag, och frågorna behöver uppmärksammas, säger hon.
Elin håller med om att det behövs fler lärarledda timmar, även inom statsvetenskapen.
– Eftersom det är så lite tid är det bara det ytligaste som tas upp, det svåra och komplicerade diskuteras knappt. Jag känner att min förmåga hade kunnat utvecklas av mer och längre undervisning, säger Elin Johansson Lööw.