Färre misshandelsfall och minskad fylla. Kommunen är nöjd med effekterna av att hålla Systembolaget stängt på Siste april. På onsdagen beslutades att Lund torrläggs även i år.
På onsdagseftermiddagen beslutade kommunens socialnämnd att gå på polisens linje och hålla Systembolaget stängt för tredje året i rad.
– Vi har gjort samma bedömning som föregående år. Det har haft väldigt god effekt, säger socialnämndens ordförande Göran Wallén (M).
Det stängda Systemet har gjort att stöket minskat påtagligt, enligt Wallén.
– Framförallt har antalet misshandelsfall sjunkit. När Systembolaget hade öppet var sjukhusets akutavdelning tvungen att ha extra bemanning, men de senaste åren har det inte behövts. Antalet omhändertagna för fylleri har också minskat, säger han.
Stoppar spontaninköp
Trots att Systembolaget kommer att ha stängt är Göran Wallén orolig för att årets upplaga av Siste april kan komma att bli stökig.
– I år infaller Siste april på en lördag, och då är ju människor lediga. Ju fler som är lediga och kan ta sig till Stadsparken, desto större risk för stök, säger han.
Den viktigaste effekten av ett stängt Systembolag är minskat spontansupande.
– Folk kanske köper mer innan nu, men tidigare så var det bara att köpa mer sprit när det tog slut. Nu går inte det, säger Göran Wallén.
Egen kassa förra året
Kommunen och polisen har länge arbetat för att minska stöket på Siste april.
Men kanske kan attityden bli väl avog mot studenternas festande. Det tycker i alla fall Elin Ax, tidigare vice-ordförande i tekniska nämnden. Förra året tröttnade hon på gnället och skickade in ett medborgarförslag som gick ut på att kommunen skulle öronmärka pengar till firandet. Förslaget var det första som fick gehör.