Om Flashback och köttvärlden

- in Nyheter

I det senaste numret av Lundagård berättar vi under rubriken ”Nätdetektiver utan ansvar” om klyftan mellan ”köttvärldens” spelregler och sociala normer på internetforum. Marcin de Kaminski, doktorand i rättssociologi som forskar inom projektet Cybernormer menar att man ska se Flashback som ett kollektivt huvud på internet där inläggen är tankar som människor vanligtvis inte säger högt.

Klyftan blir kanske extra synlig om man tittar på traditionella medier och sociala medier, i alla fall om man utgår från diskussionerna om Wikileaks, #kkgate och Flashback på Gräv11. När moderator Mikael Pettersson från SVT undrade hur många som tyckte att Flashback-tråden om våldtäkterna i Bjästa var journalistik räckte hälften av de samlade journalisterna från ”gammelmedia” upp handen. Två journalister nominerade Flashback-tråden till en guldspade men Föreningen grävande journalisters jury godkände inte nomineringen. ”De var först med många avslöjanden och bör vara de som äras”, sa Carl Fridh Kleberg som var en av journalisterna som nominerade Flashback.

Chefredaktören på Journalisten, Helena Giertta, en av dem som inte räckte upp handen, tyckte att journalister visserligen kunde använda forumet för att få tips, att det pågick en intressant diskussion – men att diskussionen inte kunde kallas journalistik. Hon saknade etik, ansvarsutkrävande och ifrågasättande av ”tipsarnas” agenda. Medhåll fick hon föga överraskande av Nicke Nordmark på Uppdrag granskning som pekade på avsaknad av urval, analys, slutsatser och intervjuer. ”Ska man ge en guldspade till människor som har läst förundersökningen, då kan vi lika gärna ge en sådan till åklagaren också.”.

Journalistik, eller inte journalistik – det är ont om forskning om hur internetforum och sociala medier påverkar traditionella medier trots att de blir en allt större maktfaktor.

Själv har jag svårt att bestämma mig. Även om grundlig research är en oerhört viktig del av journalistiken så kan den inte stå på egna ben utan urval, ifrågasättande och analys. Samtidigt bör inte journalisterna hymla med var de fått sin information ifrån.