30 kronor i timmen. Så mycket får studenter i Uppsala för att jobba på nation. Ersättningen är tänkt att vara symbolisk, men desperata utländska studenter serverar öl för att försörja sig.
I Lund är allt nationsarbete, med undantag av kuratelsposterna, helt ideellt. På Uplands nation i Uppsala får dock jobbare en ersättning på 30 kronor i timmen.
Timpenningen är tänkt att vara symbolisk, men i ett reportage berättar kårtidningen Ergo att flera internationella studenter försörjer sig på den låga ersättningen.
”Jag måste jobba jämt”
Obaidul är en av de internationella nationsjobbarna som tidningen har pratat med:
– De flesta dagar är bra dagar. Man jobbar på nationen och är nöjd med det. Men ibland slås man av den stora desperationen. Till exempel, när man går hem klockan fyra på morgonen efter att ha jobbat hela natten och det börjar ljusna ute, då kan tankarna komma: Allt jag vill göra, allt jag skulle kunna uppnå med mina studier, det kommer jag aldrig att kunna göra. För jag försörjer mig på att jobba för trettio kronor i timmen och det betyder att jag måste jobba jämt. Studierna blir lidande, säger Obaidul, och fortsätter:
– Och ibland ser man folk gå på gask. Utstyrda i fina kläder äter de fin middag och tanken slår en: Vem är det som betalar för det här spektaklet? Är det vi som jobbar som betalar med våra arbetstimmar?
”Vet inte vad vi ska göra åt det”
Uplands nations tredje kurator Erik Råberg är medveten om att studenter lever på nationslönen.
– Det är inte meningen att man ska försörja sig på den. Vi vet att det finns folk som gör det ändå, men vi vet inte vad vi ska göra åt det, säger han till Ergo.
För att internationella studenter ska få visum kräver Migrationsverket att de kan visa att de har tillräckliga medel för att klara sig i Sverige. Att det ändå finns studenter som tvingas leva på en symbolisk lön kan enligt verket bero på att studenter lämnar falska uppgifter.