Smålands vill slå hål på fördomarna

- in Kultur & Nöje

Veganmat, föreläsningar och konserter. Klubbar, umgänge och alkoholfri dag. Det är dags för den årliga Kulturpolitiska veckan på Smålands nation.

–  Med Kulturpolitiska veckan vill vi engagera folk i samhällsfrågor och spräcka fördomar. Vi är den enda politiska nationen i Lund, men vi har även roliga klubbar och god veganmat. Denna speciella blandning vill vi visa folk som kanske har en förutfattad mening om oss, säger Lisa Ernberg, före detta kulturombud på Smålands nation och en av de ansvariga för Kulturpolitiska veckan.

”Det bästa av två världar”

Med Kulturpolitiska veckan vill de blanda ”det bästa av två världar”, med politik som ena delen och musik, konsert och fest som den andra. Lisa Ernberg och nya kulturombudet Sebastian Dahlqvist är nöjda med dagarna som gått.

– Flest besökare kom i lördags, då vi inledde veckan med en konsert. Då var det totalt 500 personer som kom, men även Nour El-Refai och hennes föredrag om feminism drog mycket folk, säger Lisa Ernberg.

Hektiskt schema

Lisa Ernberg och Sebastian Dahlqvist är nöjda med årets upplägg. Vinsten från förra året har gett större möjligheter till årets aktiviteter.

– Innan var det mest engagerade från Smålands nation som höll i föreläsningarna, säger Lisa Ernberg. I år har vi haft möjlighet att bjuda in fler intressanta personer utifrån.

Både klubb och vernissage

Det här året har man haft fyra föreläsningsdagar. Klubb eller konsert har det varit alla kvällar utom en. På söndagen stod istället filmen ”Upp till kamp” på programmet. Måndagen ägnades enbart till alkoholfria aktiviteter. Då åt besökarna mat från Café Solrosen, såg på film och gick på vernissage.

Vad skulle ni göra om ni hade obegränsade resurser till nästa år?

– Vi skulle vilja ha ännu fler föreläsningar och seminarier, och ännu fler klubbar, säger Sebastian Dahlqvist. Dessutom skulle vi vilja lägga ner ännu mer resurser på dagen för alkoholfria aktiviteter. En annan sak som vore rolig är att ha föreläsningar på engelska för utbytesstudenternas skull, något som vi är medvetna om fattas nu.

– Orsaken till att vi inte har haft det ännu att de svenska föreläsningarna är mer tillgängliga än de engelskspråkiga, säger Lisa Ernberg. Men när Tiina Rosenberg hade föredrag fanns det personer som översatte till engelska för den icke-svensktalande publiken.

Festivalkväll

På torsdagskvällen väntade ett fullspäckat program, som Smålands närmast liknar med en festival. En föreläsning om Sverigedemokraterna, mat och konsert med tre band stod då på programmet.

Det gemensamma arbetet bakom veckan är viktigt både för Lisa Ernberg och för Sebastian Dahlqvist.

– Hela veckan bygger på samarbete, säger Lisa Ernberg. Det är visserligen vi som hållit i trådarna, men Kulturpolitiska veckan finns till tack vare alla inblandade.