Inga satsningar på högskolan i vårbudgeten

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

På onsdagsmorgonen presenterade finansminister Anders Borg regeringens vårbudget. De första reaktionerna från ledande studentrepresentanter fokuserade på att den högre utbildningen i stort lyser med sin frånvaro.

2011 och 2012 kommer att bli några av de mest reformintensiva åren i svensk utbildningshistoria. Det konstaterar regeringen i vårpropositionen, som presenterades på onsdagen.

Där betonas också vikten av att kvaliteten i den högre utbildningen förbättras och att genomströmningen ökar.

Men några satsningar presenterades inte. Det var ledande studentrepresentanter snabba att konstatera.

”Inga satsningar”

På Twitter beskrev Sveriges förenade studentkårer, SFS, de knappa högskolebeskeden så här: ”En ökad genomströmning och ökad kvalitet. Men inga satsningar och inga reformer presenterade.”

Även Lisa Gemmel, ordförande för Saco studentråd, beklagade sig över att högskolan får så litet utrymme.

– Budgeten presenterar få, om inga, nya resurser till högre utbildning. Regeringen väljer att prioritera andra områden än högre utbildning i vårbudgeten. Det är synd, säger hon i ett pressmeddelande.

Bättre socialförsäkring nyttig

Gemmel menar att medvetna satsningar krävs för att uppnå den höjda kvalitet och den ökade genomströmning som regeringen vill ha.

– Saco Studentråd är övertygade om att en kvalitetssatsning för mer lärarledd tid i kombination med en bättre fungerade socialförsäkringslösning för studenterna skulle gynna just det regeringen efterlyst, högre genomströmning, fortsätter Lisa Gemmel i pressmeddelandet.