Ny sida för fria kursböcker stängd

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

Nätverket Studenter för fri kurslitteratur har tidigare fått en sajt stängd efter påtryckningar från upphovsrättsinnehavare.

Nu har en ny sida med länkar till inscannade böcker försvunnit.

I slutet av mars kunde Lundagård berätta att sajten Fri kurslitteratur, där studenter kostnadsfritt kunde ladda ner inscannade kursböcker, stängts efter påtryckningar från bransch- och författarorganisationer.

Ny sida borttagen

Det dröjde dock inte länge innan nätverket Studenter för fri kurslitteratur lanserade en ny sida. Nu har dock även denna stött på patrull.

Det går fortfarande att nå den nya sajten, men sidan med länkar till de inscannade böckerna har tagits bort.

På tisdagen spred dock nätverket en länk till bok-sidan på Facebook.

Hotas av polisanmälan

Till Lundagård har en talesperson för nätverket sagt att kurslitteraturen måste vara gratis om den högre utbildningen i Sverige verkligen ska vara tillgänglig för alla. I ett mejl har talespersonen skrivit:

”Så länge kurslitteraturen är så dyr och studiemedlet så lågt så kommer studenter att söka nya vägar att få vardagen att gå ihop. Scanning av kurslitteratur och andra kollektiva metoder till det bara ökar och är inget som går att stoppa genom att stänga ner någon hemsida eller straffa någon enskild student.”

Tidigare har organisationerna Svenska läromedel och Sveriges läromedelsförfattares förbund hotat med att polisanmäla nätverket.