Nu måste du bestämma dig

- in Studentliv

På fredag är det sista dagen att söka studier till höstterminen.

Hitta så mycket information som möjligt och titta detaljerat på vad som ingår de alternativ du tänker dig. Det är studievägledare Åke Heeds sista minuten-tips.

Trots att det nyss blivit vår närmar sig höstterminen med stormsteg. På fredag är sista ansökningsdag för höstens studier. Med anledning av det har studie- och karriärvägledarna på Lunds universitet haft drop in-tider under de senaste två veckorna.

– Det har varit full rusch. Vi har haft drygt 20 studenter per dag, och fler hinner vi inte med, säger studievägledare Åke Heed.

Han menar att det både är små och stora frågor som studenterna vill ha hjälp med.

– En del vet inte alls vad de vill läsa, andra har ett par alternativ att välja mellan. De flesta har läst innan, men vissa kommer direkt från gymnasiet.

Ta reda på information

Har du ännu inte bestämt dig vad du vill göra i höst har Åke Heed några tips såhär i sista minuten.

– Ta reda på så mycket information du hinner. Du kan gå in på kursen eller programmets hemsida och titta detaljerat på vad som ingår i varje termin eller på kursen så att du verkligen vet.

Åke Heed berättar också att du kan besöka studievägledarna direkt på institutionen för att få information. Ett annat tips är att som nybörjare ta en fristående kurs.

– Kommer du direkt från gymnasiet och är osäker kan du börja med en fristående kurs. Du kan utgå från ditt favoritämne på gymnasiet och prova en termin bara för att känna på en akademisk utbildning, säger Åke Heed.

Skulle du ångra dig i sommar kan du göra en sen ansökan till vissa kurser och program. Då kan du bli antagen enda fram till kursstart om det finns platser över.

Många alternativ

Minja Mårtensson pluggar just nu arabiska och har ännu inte bestämt vad hon ska göra i höst, men hon har många olika alternativ att välja mellan.

– Jag har sökt fortsättningskursen i arabiska, men min plan är att söka mig utomlands. Helst vill jag gå en utbildning i Frankrike eftersom jag har en bakgrund i franska och filosofi, men skolan är prestigefylld och det är svårt att komma in, säger Minja Mårtensson.

Förutom Frankrike har hon även sökt utbildningar både i London och Köpenhamn.

– Jag är Lundabo så jag försöker söka mig härifrån. Kommer jag inte in på skolan i Frankrike kan vad som helst hända, säger hon.

Adam Hasselström sökte kurser inför höstterminen på onsdagskvällen.

– Just nu pluggar jag litteraturvetenskap, så jag kommer söka fortsättningskursen eller kanske filmvetenskap, säger Adam Hasselström.

Han berättar att det alltid blir så att han är ute i sista sekunden.

– Det är svårt att bestämma sig eftersom det finns så stora möjligheter. Jag pluggar mest för att det är intressant, så det blir lite hastigt ibland, säger Adam Hasselström.

Mycket eget ansvar

Minja Mårtensson och Adam Hasselström är ganska lugna, men det är inte alla. Sara Irenius sätter ihop sitt eget masterprogram och har lite ångest över vad hon ska söka för kurser härnäst.

– Kanske ekonomisk historia eller genusvetenskap. Just när man gör sitt eget program måste man tänka strategiskt och ta stort ansvar själv. Dessutom måste man ju tänka lite på arbetsmarknaden också, man läser ju trots allt för att jobba, säger hon.

[poll id=”21″]