Det viktigaste i alla demokratiska val är information. Men inför vårens kårval var flera kårer alldeles för osynliga. Nu måste kårerna tänka över sin strategi om valen ska behålla sin legitimitet, skriver Malene Jensen och Emma Gyllander från Gröna studenter.
Den senaste veckan hölls det kårval i Lund, men också vid många andra lärosäten i Sverige. Kåraktiva över hela landet sätter upp affischer, går ut i klasser och anordnar föreläsningar. Men tyvärr inte överallt.
Vid flera fakulteter i Lund har engagemanget inför kårvalet lyst med sin frånvaro. Ett exempel är institutionen för kulturvetenskaper. Studenterna vid institutionen håller till i Kulturanatomen, en vacker gammal byggnad i närheten av Universitetsbiblioteket.
Här måste studenterna ta sig ända bort till språk- och litteraturcentrum eller ner till AF-borgen för att förstå att det är valtider.
Det viktigaste då ett demokratiskt val genomförs måste vara information. Kårerna måste framförallt informera om att valet faktiskt genomförs, men de måste också informera om vilka som kandiderar i valet liksom vad kandidaterna står för. Det är viktigt inte bara för att det demokratiska arbetet ska kunna fungera utan också för att den som röstar känner sig sedd och delaktig.
Visst kräver demokrati engagemang även från de enskilda studenterna. Men att vara kåraktiv är inte alltid ett alternativ. Det finns till exempel distansstudenter, studenter med barn och familj men också de som helt enkelt väljer att engagera sig i andra saker.
Trots detta ska information om ett val nå alla, inte bara de som ständigt är aktiva i kårerna och därmed på ett smidigt sätt vet vad som händer vid lärosätet.
Därför finns det anledning att ifrågasätta hur kårerna vid Lunds universitet tänkt inför det här valet. Säkerligen har de arbetat hårt, men den information som faktiskt krävs har tyvärr inte nått ut till alla.
Vi tror att det behövs en mer genomarbetad strategi eller åtminstone en uppföljning efter det nuvarande valet för att det ska vara möjligt att behålla kårvalens legitimitet även i framtiden.
En välfungerande kårorganisation är nödvändig i hela landet, särskilt efter avskaffandet av kårobligatoriet och med tanke på den kritiserade autonomireformen.
Alla måste kunna känna sig delaktiga om kårerna i framtiden ska kunna upprätthålla sin funktion som en stark röst: både för, och av, studenterna.
Malene Jensen, ledamot i Gröna studenters riksstyrelse
Emma Gyllander, språkrör för Gröna studenter Lund