Studentkåren i Malmö ordnar festival för mångfald

Studentkåren i Malmö ordnar festival för mångfald

- in Nyheter, Studentliv
Kommentarer inaktiverade för Studentkåren i Malmö ordnar festival för mångfald
@Gustaf Eriksson

Det som hände på Hallands skulle inte ha kunnat inträffa på en studentfest i Malmö. Det menar Daniel Wallinder från Malmö högskolas studentkår som på onsdag anordnar en mångfaldsfestival.

– Vi vill visa att mångfald berikar, säger han.

Den mycket uppmärksammade ”slavauktionen” på Hallands nation i mitten av april har nu fått även Studentkåren vid Malmö högskola att reagera.

Kårens ordförande Guido Guidos beskriver det inträffade som oacceptabelt.

– Det är oerhört osmakligt att studenter öppet kan förnedra människor med afrikanskt påbrå på en sittning anordnad av en studentnation. Det är 2011 nu och studenter borde ha bättre koll på vad som kan vara kränkande, säger han.

Skulle inte hända i Malmö

I efterdyningarna av incidenten arrangerar kåren på onsdag festivalen Malmö for Diversity.

– Det som hänt är oerhört allvarligt, men vi vill egentligen inte fokusera på det. Vi vill istället visa upp den mångfald vi har i Malmö och hur mycket den berikar oss, säger Daniel Wallinder, talesperson för festivalen.

Han menar att något liknande inte skulle inträffa på en studentfest i Malmö.

– Jag kan naturligtvis inte säga helt säkert, men jag har oerhört svårt att tänka mig att studenter skulle göra så på en fest som studentkåren i Malmö anordnar, säger han.

Varför tror du inte det?

– Dels jobbar vi mycket aktivt med att öka mångfalden i organisationen, men vi har också en studentpopulation som ser annorlunda ut. Vi har inte heller traditioner som går lika långt tillbaka som de gör i Lund.

”Långsiktigt arbete krävs”

Daniel Wallinder tycker inte att Lunds universitet har tagit sitt ansvar efter det inträffade.

– Det är lätt att prata om policys och utbildningar, men om man stannar där så kommer ingenting hända. Det här handlar om människors värderingar och för det krävs ett långsiktigt arbete.

Vad borde göras då?

– Det är svårt att säga vad som bör göras exakt. Men det är ett faktum att Malmö högskola lyckas bättre än Lund när det gäller mångfald. Högskolan grundades ju till viss del för att det fanns många som inte ville plugga i Lund, säger Daniel Wallinder, och fortsätter:

– För Lund är det viktigt att jobba med att bredda rekryteringen, men det är också viktigt att se till att alla de studenter som pluggar där känner sig välkomna.

Vad vill ni uppnå med festivalen?

– Vi vill visa att mångfald berikar och att det är viktigt att vara ödmjuk inför andra människors kulturer och traditioner.

Har ni bjudit in företrädare från Lunds universitet?

– Ja, vi har bjudit in flera kårer. Vi skulle också väldigt gärna se att Hallands nation kommer. Vi har pratat om att bjuda in dem men jag vet inte om det har blivit gjort än.

Facebook Comments

0 Comments

 1. Och det här är varför jag vägrar gå på den här festivalen.

  Ännu mer smutskastning.

  Det pratas om att respektera andras kulturer, men ingenstans respekteras den kultur som existerar i Lunds studentliv (ja, det är också en kultur).

  I Lund finns det betydligt mindre rasism än i resterande Sverige, men detta är ju givetvis ingenting som tas upp i den mediarapportering som flyter omkring. Att detta är en stad där folk med utländskt påbrå kan gå hem genom mörka gator och parker utan att riskera att bli utsatta. Kan detsamma sägas om Malmö? Knappast.
  Detta har en stor del med att göra att i Lund råder en sådan kultur där folk helt enkelt inte tar illa upp när de vet att en företeelse inte är allvarligt menat.

 2. Sluta vara så negativa!

   Eller så uppskattar man att det studiesociala livet i Malmö börjar formas, varför tracka ner på denne herre som ni inte känner och som dessutom endast är press ansvarig?
  Då festivalen förespråkar mångfald skulle det självklart inte vara Ok om någon slänger ur sig svennejävel och att festivalen skulle behöva hållas i rosengård är endast rent utsagt dumt. Mångfaldsarbetet skall inte koncentreras till en punkt utan skall vara något som bedrivs över hela Malmö.

  Att denna fråga har blåst upp alldeles för mycket under den senaste tiden kan jag tycka och vad som från början endast var ett skämt blev till en rasistiskt handling.
  Men det studentkåren kanske mest reagerade på och skapade detta var när någon dum jävel satte upp lappar runt om på skolan med texten ”Vår negerslav har sprungit bort, ring om ni hittar honom”. Detta med en bild Jallow.

  Hålls det fester i Malmö? Framtill i våras skulle svaret på den frågan ha varit typ inga, men i våras skapades en förening som än så länge har en fest i månaden på Babel och även arrangerar andra event. Fem fester har hållits än så länge och fler är planerade till hösten.

  Sluta vara så negativa och se det istället som en kul dag med en hel hög bra band och förhoppningsvis bra stämning.

  1. Sluta vara så negativa!

    press-ansvarig 

  2.  Det var ju han som började genom att dissa lund för att försöka plocka några extra poäng och lite publicitet på slavauktionen. Det var ju inte så smart och man får ju nästan räkna med att ett sånt utspel leder till att folk utgår från att festivalen bara är till för såna som gråter en skvätt om de ser att ett konditori kränker mänskligheten genom att servera negerbollar….

 3. Nån klippte in denna tidigare som passar så oerhört perfekt:
  http://www.youtube.com/watch?v=cycXuYzmzNg
   

 4. Det känns lite som om hr. Wallinder försöker göra en Anton Abele – fixa en manifestation emot en icke-fråga som inte åstadkommer någonting, få oproportionerligt mycket mediautrymme för sin meningslösa demonstration och sedermera hamna i riksdagen där han mjölkar oss skattebetalare på pengar och öser ur sig floskler på löpande band.

  Lycka till, käre parasit!

  1. En Icke-fråga? Om detta är en icke-fråga lever vi också i en icke-värld. Så vitt jag vet existerar den fortfarande. 

   Att Lund är ett bra universitet är det ingen tvekan om, dock betyder mångfald otroligt mycket. Ett stort – välkänt – bra universitet är inte alltid en säkerhet till att det finns bra lärare, eller elever som brinner för sin sak. Även mångfald är inte en säkerhet. Jag är själv student vid Malmö högskola, och något av det som faktiskt gör att jag trivs så bra är mångfalden. 

   Det var det.

   1. Lund har ganska enorm mångfald. Att herr Wallinder påstår motsattsen gör ju inte det han säger till sanning.

    Jag skulle vilja påstå att t.o.m. det finns mer mångfald i Lund än det gör i Malmö tack vare det större utbud av utbyten och generellt mer elever.

    1. Ingen läser artikeln ordentligt, utan svarar direkt utan att tänka på vad som egentligen sades. Bara för att Lund har många olika studenter betyder inte det att Lund är för mångfald. Det betyder bara att de hade tillräckligt höga poäng att komma in. Vad MAH har i beaktning mer än vad Lund har i sina kurser och program är mångfald. Att förespråka mångfald. Wallinder menade inte att Lunds Universitet är rasister eller annat. Han menar bara att det inte förespråkas och hur viktigt det är att lära av varandra och think outside the box. Let’s face it- Lunds Universitet är inte så mycket ”thinking outside the box” – på grund av de traditionerna som går långt tillbaka i tiden.

   2. Det är bara skitsnack att mångfald är viktigt. Det har blivit sån hets med att få in så många invandrare som mycket för att dumma idioter tror att mångfald innebär mer invandrare. De andra som gärna vill åtnjuta den mångfald universitetet/högskolan har att erbjuda har ingen som helst plats där har jag fått lära mig.

    1. Jag vet inte vilka hålor ni krupit från, ni som talar mot mångfalden, men mångfald är mer än bara invandrare. Mångfald är människor med funktionshinder, olika sexuella läggningar, annat ursprung, olika erfarenheter osv! Jag fattar inte att vissa av er som läser i Lund som ska vara så himla intellektuellt och ha status är så himla tröga. Jag har själv läsa på både Malmö Högskola och på Lunds Universitet- Snacka om att man kan vara sig själv mer på MAH. Och det är inte konstigt eftersom Lund goes way back. 

     1.  Självklart ska alla oavsett sexuell läggning, etnicitet ursprung eller funktionshinder kunna studera i Lund. Men det är en jäkla skillnad på att vara öppna för alla och att aktivt söka mångfald på grund av att den skulle ha någon sorts egenvärde. Om man argumenterar för att tex homosexuella gör en högskola bättre måste man ju ha som utgångspunkt att de är en grupp som har något mer gemensamt än sexuell preferens. Jag tycker det är jävligt fördomsfullt och att alla minoriteter har diverse små grupper för inbördes beundran förstärker nog oftast detta snarare än att effektivt verka för lika behandling.

   3. Att manifestera mot saker utan att ha en konkret handlingsplan är helt meningslöst. Dock inte för den egna karriären. Titta bara på Hakan Abele – han ”protesterade” mot ”gatuvåldet” och sitter nu i riksdagen. Det är klart att andra ser en möjlighet att göra samma sak. Men då får man acceptera att vi som sett Abele ta sig in i politikens finrum via torgmöten och nyhetsuppläsning på youtube synar bluffen och kallar den vid sitt rätta namn.

    Politiskt korrekt populism, Daniel!

    För övrigt tycker jag det här avsnittet ganska väl beskriver bristen på tanke bakom:

    – Det är lätt att prata om policys och utbildningar, men om man stannar
    där så kommer ingenting hända. Det här handlar om människors värderingar
    och för det krävs ett långsiktigt arbete.

    Vad borde göras då?

    – Det är svårt att säga vad som bör göras exakt.

 5. ”Han menar att något liknande inte skulle inträffa på en studentfest i Malmö.”

  Har dem ens studentfester i Malmö?

 6. Carl Henrik

  1. Om Daniel Wallinder och Malmö högskolas studentkår menar allvar bör de givetvis hålla festivalen i Rosengård.

  2. Affischerna med Jallow Momodou som negerslav skapades av en student vid Malmö högskola och kopierades medelst en kopiator på Malmö högskola. Mitt förslag är att Wallinder ser till att hålla rent på den egna bakgården innan Lunds universitet attackeras.

  3. ”Vi har inte heller traditioner som går lika långt tillbaka som de gör i Lund” (Daniel Wallinder).

  Ska detta tolkas normativt? D.v.s. att traditionslöshet och därmed historielöshet är någonting positivt?

  4. ”Det är ett faktum att Malmö högskola lyckas bättre än Lund när det gäller mångfald. Högskolan grundades ju till viss del för att det fanns många som inte ville plugga i Lund, säger Daniel Wallinder, och fortsätter:
  – För Lund är det viktigt att jobba med att bredda rekryteringen, men det är också viktigt att se till att alla de studenter som pluggar där känner sig välkomna.”

  Mångfald har inget som helst egenvärde — notera väl att Lunds universitet är Sveriges bästa universitet och ett utav världens bästa universitet, trots/på grund av/tack vare bristen på mångfald. Ett universitets verksamhet är utbildning och forskning; det är dess kärnverksamhet och dess existensberättigande — mångfald är härvidlag fullständigt irrelevant.

  5. ”Vi vill visa att mångfald berikar och att det är viktigt att vara ödmjuk inför andra människors kulturer och traditioner.”

  Första prioritet är att odla den egna kulturen. Man kan bara vara ödmjuk inför andra kulturer om man själv har en. Om ödmjukheten, i mångfaldens och multikulturalismens namn, går så långt att den egna kulturen försvagas har ödmjukheten inget existensberättigande, ty då handlar det snarare om självutplåning.

 7. Malmö Lekskola alltså…”Det är oerhört osmakligt att studenter öppet kan förnedra människor med afrikanskt påbrå på en sittning anordnad av en studentnation” – Så om jag går på er lilla festival och någon enskild person kallar mig ”svenne-jävel” (ooooooooooerhört kränkande för mig…) då är det ditt/ert fel?

  1. Svennejävel är ju helt okej för det är bara svenskar som kan vara rasister vettö!

 8.  Tönt..

 9. Så människor ska alltså ha en manual för vad som är tillåtet att göra eller säga för att det inte ska uppfattas som kränkande?

  Vilken tråkig värld.

  Och för sjuttionde gången så handlar inte mångfald enbart om andra kulturer!

  Ska vi lära folk att tänka och tycka rätt också som man tydligen vill göra på Lunds Universitet? Nej tack.

You may also like

Lunchtestet: Helsingkrona nation

Precis lagom till att majvärmen besökte staden som