Studenter kräver oberoende utredning av jävsanmälan

Studenter kräver oberoende utredning av jävsanmälan

- in Nyheter, Studentliv
Kommentarer inaktiverade för Studenter kräver oberoende utredning av jävsanmälan
@Gustaf Eriksson

Prorektor Eva Åkesson är jävig. Det är också universitetets jurister. Därför måste universitetsstyrelsen eller någon utomstående handha jävsanmälan av rektor Per Eriksson. Det kräver tre studenter.

I mitten av maj anmälde två studenter rektor Per Eriksson för jäv sedan han uttalat sig om den anmälan som studenterna tidigare lämnat in av de fyra personer som iscensatte ”slavauktionen” på Hallands nation i april.

Eftersom även chefsjurist Susanne Kristensson och juristen Johanna Alhem kommenterat anmälan menar studenterna att de inte heller kan tillåtas handlägga ärendet.

Anmälarna krävde att prorektor Eva Åkesson förklarar rektorn och juristerna jäviga.

Begär oberoende granskning

Nu har dock studenterna skickat in en ny anmälan där de hävdar att Eva Åkesson är jävig. De anser inte heller att den jurist som nu handhar ärendet kan betraktas som oavhängig.

Anmälarna begär nu en helt oberoende granskning av jävsanmälan:

”Vi yrkar att jävsanmälan ska handläggas av någon som inte är underlydande tjänsteman för rektor Per Eriksson, varför Lunds universitet i första hand bör låta någon utomstående handlägga jävsanmälan, eller i andra hand bör låta universitetsstyrelsen handlägga jävsanmälan”.

”Ska hanteras skyndsamt”

I anmälan tar studenterna upp den oberoende utredning som tillsattes efter uppgifterna om att Per Eriksson blev rektor med hjälp av vilseledande meriter.

Anmälarna hänvisar också till universitets riktlinjer, som bland annat fastslår att:

”Försiktighet i jävssituationer kan inte anses vara något problem,

utan snarare något som bör eftersträvas.”

Till Lundagård sa prorektor Eva Åkesson i mitten av maj att anmälan skulle hanteras skyndsamt. Nu betonar anmälarna vikten av att så sker.

”Det har löpt 17 dagar utan att så skett och Lunds universitet vill eller kan inte informera oss om beräknade handläggningstiden,” skriver de.

Facebook Comments

0 Comments

 1. Hej Fabian,
   
  Du har min epost-adress. Trots det väljer du att söka kontakt med oss här?
   
  Du frågar vad vårt mål är. Trots det påstår du att du har läst våra inlagor?

  Du skriver att vi gjort ett ”grundligt och imponerande jobb”. Trots det skriver du att vårt yrkande om disciplinära åtgärder är långsökt?
   
  Du skriver att jävsanmälan inte saknar grund. Trots det frågar du varför vi kräver en opartisk disciplinutredning?
   
  Du skriver att många känner sig kränkta. Trots det frågar du varför vi förseelseanmält dina kollegor för bland annat så kallat värdighetskränkning?
   
  Du har min epost-adress, hörs där om du vill höra mer från mig.

  Trevlig helg.

  Isac Mekonen

  1. Har jag din email-adress? det hade jag ingen aning om, måste vara ett misstag från min sida, har du min? du kan skriva till mig där medom du vill, mitt ifrågasättande rör som sagt inte jävsanmälan i sig, men den bygger på en felriktad anmälan till diciplinnämnden från början. Men isac du kanske har mitt. nr också? Kom ner till
   hallands så bjuder jag på ngt att dricka, jag ville inte stöta mig med dig, men jag oroar mig för tiden ni lägger på. det här.

   Ha en trevlig helg, om vi inte ses ikv

   Fabian

 2. Till:
  Mariam Carlsson Kanyama
  Sonny Gondwe
  Isac Mekonen

  Även om jag beundrar er uthållighet och ert noggranna arbete i att söka stöd i lagar och föreskrifter så kan jag inte låta bli att tycka att detta börjar bli lite väl invecklat. Ni vill utnyttja en ganska långsökt möjlighet att stänga av fyra studenter från undervisningen för en maskeradutklädnad vars syfte jag inte kan föreställa mig var tänkt att förespråka vare sig slaveri eller rasism (den visade tydligt det absurda i slaveriet) men som dessvärre fick många att känna sig kränkta, vilket jag till fullo kan förstå eftersom det lät helt sjukt när man läste om den. 

  Ni ska ha heder för att ni kämpar för något ni tror på men stanna upp och reflektera lite över målet, vad hoppas ni åstadkomma med en avstängning? Är det att det inte ska hända igen är det syftet redan uppnått, är det att straffa killarna så tror jag att de lidit en hel del redan. Jävsanmälan saknar väl inte grund i sig självt men kommer den leda till? Att någon annan utreder avstängningen, men tjänar det ett syfte?

  Ta det inte som en personlig kritik, ni har gjort ett grundligt och imponerande jobb men hela affären bygger på ett tragiskt missförstånd från början. Att vi var många där som inte slängde ut de utklädda, beror på att ingen kunde föreställa sig det som ett ställningstagande för rasism eller slaveri. Syftet var INTE att sprida hat, eller skräck och att stänga av killarna har väl inget egenvärde i sig?

  Detta övertygar nog inte er men det var bara lite frågor som dök upp hos mig. Lycka till i arbetet mot rasism, men de utklädda killarna förtjänar inte att vara ert mål.

  Fabian Larrosa

You may also like

Fången i fri klädsel

Studentlivskrönikör Eric Sarkar Nilsson reflekterar över klädkoden ”fri