Bäst i landet, men bara halvvägs till målet. Vid deadline hade 209 avgiftsskyldiga studenter betalat till Lunds universitet inför höstterminen.
– Vi har slitit hårt, men Lunds universitet klarar inte det här själva, säger prorektor Eva Åkesson.
Vid midnatt var det deadline för studenter från länder utanför EES att betala sin avgift till Lunds universitet. Totalt har 209 personer betalat.
Det är ungefär en tredjedel så många som tros ha börjat tidigare år, och bara hälften av vad universitetet strävat för att uppnå i år.
– Jämfört med andra i Sverige har det gått bra, men vi ligger för lågt, säger prorektor Eva Åkesson.
Ni satsade på att få 400 studenter. Var det en rimlig ambition?
– Det var en hög ambitionsnivå, men det ska vi ha, säger Eva Åkesson och fortsätter:
– Vi har slitit hårt, men Lunds universitet klarar inte det här själva. Det måste till nationella satsningar för att vi ska kunna konkurrera med kvalitet. Som det är nu utarmas Sveriges globala klassrum.
Som exempel på sådana satsningar efterlyser hon fler stipendier och migrationsregler ”som sätter studenternas behov i fokus”.
Lund har flest i landet
Lunds universitet har fått in fler betalningar än något annat universitet i Sverige. Överlägset flest, 64 stycken, kommer från Kina, där universitetet har marknadsfört sig genom utbildningsagenter och mässor.
– Lunds universitet har gott rykte ute i världen. Det finns en tradition, men vi har också jobbat hårt det senaste året, säger Eva Åkesson.
Universitetet har lagt 16 miljoner på det här. Var det värt det?
– Absolut. I dagens alltmer globaliserade samhälle vore det fel av Lunds universitet att vara bara regionalt. Våra studenter ska kunna möta världen och diskutera med människor från andra kulturer. Det är en kvalitetsfråga.
Deadline var satt till igår på grund av krav från migrationsverket. Flera av lärosätena, inklusive Lunds universitet, räknar dock med att kunna ta emot ett antal eftersläntrare.