Dubbla examina – inte värt besväret ekonomiskt

- in Studentliv
@Tobias Stefansson

Dubbla examina är ett allt vanligare fenomen både i Lund och i resten av Sverige, men en rapport från Saco visar att det sällan leder till högre lön. Enligt studievägledningen är det dock inte endast förhoppningar om högre lön som gör att folk väljer att ta dubbla examina.

Slutsatsen i en studie gjord av Saco är att personer som har två examina, eller dubbelexamen som det oftast kallas, i genomsnitt har cirka 2 procent lägre inkomster än personer som endast har en examen.

“Är man ute efter högre inkomster är det inte ytterligare en akademisk examen man ska satsa på”, sammanfattade rapportförfattaren Håkan Regnér. Skillnaderna i inkomst minskar dock över tiden och vissa kombinationer av examina är mer lönsamma än andra.

Fördubbling sedan år 2000

Trots detta är dubbelexamen ett allt vanligare fenomen. Siffror från Statistiska centralbyrån visar att nästan 17 procent av de examinerade hade mer än en examen läsåret 2009/10. Det är en fördubbling jämfört med läsåret 2000/01 och rekordmånga väljer att fortsätta studera när de har tagit ut en examen.

Enligt SIFO bidrar sannolikt den nya studie- och examensstrukturen i och med Bolognaprocessen till ökningen. Förr kunde man inte återanvända poäng, men det är nu lättare att återanvända poäng till en andra examen och det är möjligt att ta ut två kandidatexamina efter att ha läst enbart 210 högskolepoäng.

”Fokus på arbetsmarknaden

Förklaringen till att fler studenter väljer att ta en dubbelexamen förefaller bero på att det blivit lättare att ta ut dubbla examina och att Lundastudenter fokuserar allt mer på arbetsmarknaden.

På allmänna studievägledningen i Lund jobbar sedan 14 år tillbaka Cecilia Johansson. Hon lyfter fram rädslan att gå arbetslös som en förklaring till det ökade antalet dubbla examina.

– Numera finns det ett ökat fokus på arbetsmarknaden och många studenter kommer till studievägledningen för att diskutera olika kombinationer som gör det lättare att få jobb. Att studera efter intresse är fortfarande betydelsefullt, men att utbildningen ska leda till jobb är något som för studenter har blivit ännu viktigare än förr.

På Lunds Universitet är det ännu vanligare än i riket i övrigt att ta ut mer än en examen. Läsåret 2009/10 utfärdades cirka 18 procent av alla examen till en person som tagit ut en eller flera examina tidigare. Men är det då lättare att få jobb med dubbla examina? Cecilia Johansson, ifrågasätter i vissa fall detta.

– Många studenter lever i föreställningen att en dubbelexamen ökar deras chanser på arbetsmarknaden, men en uppmärksam arbetsgivare ser att det inte alltid rör sig om en helt ny examen, utan att det ibland bara skiljer 30 poäng vid två kandidatexamina, eftersom man får återanvända poäng. En kandidatexamen och en masterexamen är däremot två helt olika examina.