Regeringen har smugit in förändringarna via administration. Det hävdar opposition, studentkårer och rektorer i Danmark som är kritiska till de nya avgiftsregler vilka försvårar för
utländska studenter som vill studera vid landets högskolor.
– Det är fullständigt oacceptabelt att det bakvägen införts avgifter för utbildning, och det är helt uppenbart att vi har ett behov av en lagstiftning som motverkar detta, säger Magnus Pedersen, förman på Danske studerendes fællesråd (DSF), samlingsorganet för de danska studentkårerna.
Faktum är att ingen regeländring har skett, trots att det är först nu som en del studenter från utlandet avkrävs terminsavgifter. Snarare har man gjort en ny tolkning av gamla regler vid det danska utbildningsdepartementet.
Oppositionspolitiker och andra motståndare har uttryckt ilska över att sådana betydande förändringar har kunnat ske utan politiska samtal. Regeringsrepresentanter menar å sin sida att ett förtydligande av regelverket har varit nödvändigt sedan ”några universitet inte förstått”, och att det måste råda ekonomisk balans för läroverkens hanterande av utländska studenter.
Utländska studenter som läser hela utbildningar på universiteten påverkas inte av nytolkningen, inte heller studenter som ingår i utbytesavtal. Det gör däremot de som bara läser någon eller några terminer, vilket eleverna på Lunds meteorolog- eller det framtida apotekarprogrammet gör. Något som DSF menar går emot tidigare avtal.
– Avgifterna innebär att vi bryter mot den nordiska gratisprincipen och därmed undergräver vi danska och nordiska ungdomars möjligheter att skaffa sig en utbildning oavsett vilken bakgrund de har, säger Magnus Pedersen.