Omgörningen är igång för den ”dysfunktionella” biblioteksverksamheten. Under tisdagens hearing fick dock utredarna stå till svars för sin kritik.
”Studieplatserna är för få, det köps in för mycket tryckt litteratur som inte lånas ut, och den nuvarande organisationen är dysfunktionell.” Det är några av många punkter som lyfts fram i den omfattande utredningen av universitetets bibliotek som presenterades i somras.
– Det har nog aldrig varit så fullt här inne, säger en av besökarna, och sätter sig på ett bord för att få plats.
Utredningen, som är tänkt att effektivisera biblioteken, har nu varit ute på remiss, och under tisdagseftermiddagen fylldes sal 206 på Universitetshuset till bredden när det skulle hållas hearing med utredarna.
Varför lockar detta så många besökare?
– Jag tror att det är många intressenter som berörs. Dels anställda, men också studenter som oroas över att deras fungerande biblioteksmiljöer ska hotas genom förändringsförslagen, säger Lunds universitets studentkårers, Lus, vice ordförande Emma Jungmark.
Utredningen lyfter fram flera punkter som kritiserar den nuvarande verksamheten, och utredarna skulle nu stå till svars för detta.
”Varför tycker ni att organisationen är dysfunktionell?” frågar en av besökarna.
– Ett typiskt fall på detta är att studenter behandlas olika. Efter att ha lånat böcker med samma utlåningstid, vid samma tidpunkt på olika bibliotek vid universitetet, har de bötfällts olika på grund av en splittrad organisation. Detta är ett systemfel som drabbar den enskilde, svarade Jan Nilsson.
Flera i publiken lyfter dock fram att utredningen fokuserat på de negativa aspekterna, och riskerar att förstöra väl fungerande exempel genom sina omfattande förändringsförslag.
– Från kårernas sida oroar man sig för att verksamhet som nu är anpassade efter lokala behov ska förändras genom en centralisering, säger Emma Ljungmark.
Lus ska i dagarna sammanfatta kårernas åsikter i en remiss som ska skickas in till universitetets beslutsunderlag.
– Studenterna oroar sig för att införa något nytt innan det uppskattas som bra, säger Emma Jungmark.
Efter remissrundan ska förändringsförslagen vara bestämda den 15 november. Då ska universitetsstyrelsen ska ta beslut i frågan. Därefter väntar en omorganisation som ska pågå fram till minst 2015.
Ett första steg är att rekrytera en ny universitetsbibliotikarie, efter att Lars Björnshauge avgick i somras.
– Vi har börjat rekrytera en ny universitetsbibliotekarie, men det finns inte många lediga och det finns många som jagar efter dem, säger prorektorn Eva Åkesson.