När UB i somras testade ett porrfilter på sina datorer stoppades 70 porrsidor om dagen, och nu vill de ha det permanent. LDC som konstruerat filtret öppnar nu för att behovet kan finnas på flera av universitetets datorer.
Magnus Persson på LDC (Lunds universitets datacentral), som står bakom filtret som UB satt in, är inte förvånad över den stora mängden nekade sidor under perioden som blockeringarna testades, även om han inte riktigt visst vad man kunde förvänta sig.
Men liksom bibliotekschefen Christina Friström betonar Magnus Persson att problemet främst har varit att ett fåtal väldigt ivriga porrsurfare stört andra besökare.
– De hade ett problem, och vi löste det på det här sättet, säger han.
Biblioteken har aldrig tidigare stoppat trafik på sina datorer, men på UB tycker man att pilotprojektet funkade så pass väl att man vill installera det permanent. Att porrfiltret ska installera på resten av universitetets datorer är dock inte aktuellt, i alla fall inte i dagsläget.
– Det finns otroligt många datorsystem på universitetet. Med olika funktioner. Det kanske kommer att installeras på flera ställen i framtiden, men först när det finns ett behov av det, säger Magnus Persson.
När en användare försöker gå in på en hemsida med porr dyker det upp ett felmeddelande med universitetets logga som förklarar att hemsidan blockats på grund av olämpligt material. Vilka sidor som är tillåtna och inte bestäms efter internationella ”svartlistor”.
– Det är alltid någon som står bakom konstruktionen av en svartlista. Så man får vara öppen för att blockeringar som upprättats kan vara grundade i en syn som inte alltid stämmer överens med vad vi tycker är fel i vår kultur, säger Magnus Persson och förklarar att det är viktigt att löpande uppdatera ”svartlistan” efter de behov som finns.