500 kronor pappret

500 kronor pappret

- in Kår, Studentliv
24

Sätt upp en lapp om att sälja din cykel – bli bötfälld med 500 spänn. I alla fall om du gör det oanmält hos Teknologkåren.

“För otillåten affischering kommer din förening debiteras (minst) 500 kr.” Det är budskapet på lappar som Teknologkåren har satt upp i kårhusets anslagstavlor. Detta för att få föreningarna att lämna in sina affischer till expeditionen så att de kan sätta upp dem i stället.

Lundagård upptäckte lapparna som sitter på den dyra anslagstavlan och ringde raskt upp Teknologkårens ordförande Axel Andersson för att ta reda på vad det här handlar om.

– Vi vill inte att det ska sättas upp affischer om vad som helst, sådant händer ju. Vi vill även kunna garantera att uppsatta affischer syns. Man ska inte behöva trycka upp 30 affischer och täcka hela tavlan med dem för att synas, det är både kostsamt och miljövidrigt.

Kan ni verkligen göra såhär?

– Ja. Det är vi som har rätt att administrera anslagstavlorna så det är alltså vi som har rätt att sätta upp affischer.

Är det ett rimligt belopp?

– Definitivt. Folk ska inte sätta upp affischer hur som helst. Det är inget konstigt med att vi vill göra det åt dem, det är vårt hus. Än så länge har vi inte krävt någon på pengarna, lappen får folk att göra som de borde – lämna in sina affischer till oss på expen.

Vad händer om jag sätter upp Radio af:s affischer, får de betala för att jag jävlas?

– Det där är ett orimligt resonemang om ett problem som inte finns.

Oklart hur debiteringsavgiften ska betraktas rättsligt

Lundagård har pratat med tre jurister för att undersöka teknologkårens tilltag rättsligt. Ingen av dessa har dock kunnat lämna ett säkert svar på frågan och har därför inte velat gå ut med namn. Däremot är de överens om att det verkar vara möjligt att anlägga olika rättsliga perspektiv på anslaget om debiteringsavgift.

Facebook Comments

24 Comments

 1. Kristoffer Danielsson

  Nyhetstorka?

  Det är ganska enkelt, Anslagstavlorna är TLTH:S således bestämmer TLTH hur och när de får användas. Problematiken uppstår när 20 affischer från en nation eller en kår eller ett företag tapetseras över tavlan. Därför är TLTH väldigt snälla och sätter upp de affischer som andra organisationer vill ha upp. Således slipper de ta med sig häftstift( efter som man inte får använda häftpistol då detta förstår tavlorna) och TLTH ser även till att allting är aktuellt och att inga gamla saker hänger där. DVS vill man sälja sin cykel eller sin katt eller något annat man tröttnat på så kan man lämna in denna lappen i expeditionen så sätter TLTH upp den. Helt enkelt en form av service eftersom att TLTH ser till att den inte försvinner i mängden. 

  Vad de gäller frågan om fakturering så är det väl ganska enkelt. TLTH fakturerar organisationen som ägnat sig åt otillåten affischering. Sen har dom möjlighet att bestrida fakturan och då kan man tillsammans reda ut hurvida det är organisationen själv som satt upp den eller om det är någon affischgerilla som härjat. Dock tror jag personligen att sannolikheten att någon skulle trycka upp och sätta upp något för en annan organisation för att dessa skall bli fakturerade 500 kr känns långt ifrån troligt.

  Jag har själv ringt samtal för TLTH:s räkning angående affischering och vanligtvis handlar det om ett missförstånd och detta löstes snabbt och smidigt utan en faktura tillsammans med Malmö nation i detta fall som var väldigt tillmötesgående och förstående.

  Men skulle det uppstå en affischgerilla får väl givetvis TLTH ta ställning till detta nya hot från en sådan gruppering.

 2. Kristoffer Danielsson

  Nyhetstorka?

  Det är ganska enkelt, Anslagstavlorna är TLTH:S således bestämmer TLTH hur och när de får användas. Problematiken uppstår när 20 affischer från en nation eller en kår eller ett företag tapetseras över tavlan. Därför är TLTH väldigt snälla och sätter upp de affischer som andra organisationer vill ha upp. Således slipper de ta med sig häftstift( efter som man inte får använda häftpistol då detta förstår tavlorna) och TLTH ser även till att allting är aktuellt och att inga gamla saker hänger där. DVS vill man sälja sin cykel eller sin katt eller något annat man tröttnat på så kan man lämna in denna lappen i expeditionen så sätter TLTH upp den. Helt enkelt en form av service eftersom att TLTH ser till att den inte försvinner i mängden. 

  Vad de gäller frågan om fakturering så är det väl ganska enkelt. TLTH fakturerar organisationen som ägnat sig åt otillåten affischering. Sen har dom möjlighet att bestrida fakturan och då kan man tillsammans reda ut hurvida det är organisationen själv som satt upp den eller om det är någon affischgerilla som härjat. Dock tror jag personligen att sannolikheten att någon skulle trycka upp och sätta upp något för en annan organisation för att dessa skall bli fakturerade 500 kr känns långt ifrån troligt.

  Jag har själv ringt samtal för TLTH:s räkning angående affischering och vanligtvis handlar det om ett missförstånd och detta löstes snabbt och smidigt utan en faktura tillsammans med Malmö nation i detta fall som var väldigt tillmötesgående och förstående.

  Men skulle det uppstå en affischgerilla får väl givetvis TLTH ta ställning till detta nya hot från en sådan gruppering.

 3. Alltså, om jag äger ett hus, och tar betalt för att folk ska få sätta upp grejer på min anslagstavla så är det väl klart att jag får det. Samma sak med teknologkåren. Det är inte konstigt, det handlar inte om att blir bötfälld. Det handlar om att man faktureras 500 kr för att man sätter upp en lapp som ägaren av huset inte har godkänt. Fullt rimligt. Finns massor med andra anslagstavlor.

  1. Grejen är väl snarare hur man bevisar att det t.ex. inte är Malmös som satt upp Smålands-reklam eller vice versa för att jävlas… Som Jonas321 verkar vara en av de få som förstått. alltså vad händer när man bestrider ”fakturan”?

   1. Skall kanske tillägga att jag är aktiv reklamhatare och tycker att överdriven affischering över lag är ett jäkla otyg och resursslöseri. Alltså är det bra att det regleras, frågan är hur man gör det på ett rättsäkert sätt.
    Jag menar om det räcker att blåneka till affischeringen för att slippa betala är ju hela grejen helt tandlös, och om man väljer att sätta hårt mot hårt och gå längre än till att skicka fakturor är vi helt enkelt inne på ett potentiellt potentiellt juridiskt snårigt område.

   2. Skall kanske tillägga att jag är aktiv reklamhatare och tycker att överdriven affischering över lag är ett jäkla otyg och resursslöseri. Alltså är det bra att det regleras, frågan är hur man gör det på ett rättsäkert sätt.
    Jag menar om det räcker att blåneka till affischeringen för att slippa betala är ju hela grejen helt tandlös, och om man väljer att sätta hårt mot hårt och gå längre än till att skicka fakturor är vi helt enkelt inne på ett potentiellt potentiellt juridiskt snårigt område.

  2. Grejen är väl snarare hur man bevisar att det t.ex. inte är Malmös som satt upp Smålands-reklam eller vice versa för att jävlas… Som Jonas321 verkar vara en av de få som förstått. alltså vad händer när man bestrider ”fakturan”?

 4. Bara för att något inte är oförenligt med lagen är det inte omoraliskt, småsint eller korttänkt. Fundera på den, alla affischordningshysteriker.

 5. Lappar om att TLTH fakturerar 500 kr har varit på plats i minst två år, och inga problem har upplevts hittills.

  Det handlar om att informationen ska vara synlig och aktuell och att folk inte ska förstöra tavlorna med häftapparater.

  Böter är dessutom fel ord skulle jag vilja hävda, det är fakturering som gäller och inte domstol…. Som alltid kan man bestrida fakturan om den upplevs som orättvis, men affischerna kommer att ryckas ner så snart de upptäcks…

 6. Har som student fått för många reklamblad från diverse pizzerior jag aldrig kommer att köpa från, för att inte tala om företag som inte ens verkar förstå vilken utbildning man går utan där någon fått i uppdrag att ”spama” alla kända informationskanaler. Detta är ett bra initiativ, dessutom verkar det fungera. Vissa ställen verkar dessutom ha som policy att man endast får sätta upp en affisch av samma sort, så att man måste ha med sig flera olika för att kunna göra reklam för samma evenemang/företag eller vad det nu är.

 7. En gång, för många många år sedan, fanns det ett avtal mellan föreningarna om hur affischering skulle skötas.

  Det funkade förvisso inte då heller.

 8. Intressant att se vad som händer om/när ”aktivister” går dit och tapetserar. Inte konstigt att Lundagård kollar med jurister tycker jag. Om Lundagård kollat med fler jurister beror det nog på att ingen kunnat ge ett säkert svar…

 9. Johannes Igelström

  Men snälla Lundagård, varför har ni pratat med hela tre jurister?! 

  1. Förmodligen eftersom Lundagård, som det tydligt framgår av artikeln, inte fått ett entydigt svar på frågan.

   1. Denna artikel måste vara någon slags all time low. Herregud, tänk om, tänk om, tänk om, tänk om. Jag spyr och blockerar Lundagård från min webbrowser. Folk som JJ kan ha den här hyptetiska bajstidningen för sig själva. 

    1. Good riddance…

   2. Denna artikel måste vara någon slags all time low. Herregud, tänk om, tänk om, tänk om, tänk om. Jag spyr och blockerar Lundagård från min webbrowser. Folk som JJ kan ha den här hyptetiska bajstidningen för sig själva. 

  2. Antagligen för att de inte fick det svar de ville ha; att det TLTH gör skulle vara olagligt.

   1. Det är antagligen olagligt, jag skulle inte tro att man kan bötfälla organisationer för vad oidentifierade människor som inte ens behöver vara medlemmar tar sig för med sina affischer. Isåfall vore lagen konstigt skriven.

    1. Situationen är lite som Skånetrafikens ”kontrollavgifter” skulle jag misstänka.

    2. Situationen är lite som Skånetrafikens ”kontrollavgifter” skulle jag misstänka.

  3. Därför att de inte förstår problemet från början. Lundagård verkar inte tro att det finns de som faktiskt sköter sina anslagstavlor, som att plocka ned sådant som gått out of date.

  4. Därför att de inte förstår problemet från början. Lundagård verkar inte tro att det finns de som faktiskt sköter sina anslagstavlor, som att plocka ned sådant som gått out of date.

 10. Christian Stråhlman

  Bra! Affischanarkin i Lund har gått för långt. Alla förlorar på att affischer hela tiden sätts över med tiotals affischer från samma förening.

Comments are closed.

You may also like

En minnesvärd, och lugn karneval

Karnevalsledningen vittnar om en lugn helg och berättar