Lund har mycket att lära av Malmö

- in Krönikor

Efter flytten har Esau Alcona insett att det finns många broar att bygga över mellan konkurrenterna på den skånska slätten.

För några veckor sedan gjorde jag vad många Lundastudenter gjort före mig – flyttade till Malmö. Det var ett fullt naturligt steg för mig. Min studentkostym, både bokstavligt och bildligt, hade jag växt ur för länge sedan. Nu är det husinredning, samboliv och nio till fem som gäller. Det enda jag ångrar är att jag inte gjort det tidigare. Det tar 11 minuter med tåg eller 24 minuter med buss. På stockholmska: tiden det tar att åka från Odenplan till Skanstull.

Frid och fröjd då alltså? Nja, inte riktigt. Det som slår mig är att mina vänner drar sig extra mycket för att ens våga sig hit. Är det ren lathet eller indoktrinerad lokalpatriotism? Tyvärr lutar det åt det senare. Många lundabor – inflyttade så väl som infödda – är så pass ljusskygga för den yttre världen, i detta fall Malmö, att de hellre kommer med ogenomtänkta ursäkter än att faktiskt ta reda på fakta. Jag har bekanta som kan räkna sina Malmövisiter med ena handen.

Hade Lund inte lidit av ett lillebrorskomplex hade kanske studentstaden kunnat påverkas positivt av sin stora granne. Eller som Andres Ekström på Sydsvenskan uttryckte det: ”Vi som är bosatta i Malmö-Lund har den enorma lyxen att få leva i en storstad med två olika stadskärnor, två olika känslor, två olika uppsättningar kommersiellt och kulturellt utbud.” Han talar om ”Malmö-Lund” som ett begrepp, som en helhet. En entitet som är någonting unikt och som något som kan mycket väl utvecklas till hela Sveriges kultur- och nöjeshuvudstad. Varför ser inte Lund och dess invånare detta?

Studentnationer i all ära men Lund har inte mycket mer än så, tyvärr. Det saknas en nöjesmångfald som man med lätthet hittar här i Malmö. Samtidigt finns det en studentkultur som de på Malmö Högskola är duktigt avundsjuka på. Att de inte samarbetar mer än bortom all rimlig reson. Att nationerna vägrar ta till sig av nöjesutbudet i Malmö kan vara en förklaring till dess likriktning. Risken är att det självvalda utanförskapet blossar upp vaneföreställningar om städerna – i Lund kan man ingenting annat än dricka sig redlösa och i Malmö skjuter gängkriminella hej vilt.

Nu riktar jag min vädjan till dig, du nyanländ Lundastudent. Som ny till staden och dess traditioner, snälla försök ha ett öppet sinne till grannen i syd. Snart kommer du att inse att Malmö är inte farligt. Att 11-24 minuter är värt mödan.

I dag: Har du alltid undrat hur en arkiteturfilm ser ut? Eller är du det inbitna fanet som vet exakt vilken arkitekurfilm som har den bästa cliff-hangern? Passa på att gå på ArchFilm-festivalen som börjar i dag i Lund.

Lördag: Vill man inte höra undertecknad vända plattor på den underbara popklubben Heartland på lördagkvällen tycker jag att man gott kan bege sig till Moriska paviljonger i Folkets Park, Malmö. Klubb Ryska posten kör stenhård balkanmusik.

Söndag: Om du inte sett Planet of The Apes R:evolution än är det dags. En snyggare, mer gastkramande, prequel har nog aldrig gjorts. Detaljrikedomen är nördigt fantastisk och aldrig förr har jag blivit upprörd över människor som slår på 3D-renderade apor.