Män och mens

- in Krönikor
@Erik Neppelberg

Erik Neppelberg har ägnat de senaste dagarna på kontoret till att fundera över förbjudna samtalsämnen. Denna gång: ”det mest naturliga som finns.”

Häromdagen fick jag jätteont i magen. Jag hade druckit lite för mycket kaffe och klagade lite väl högt på jobbet. En kollega frågade hur det var fatt och i en millisekund tänkte jag svara att det måste vara såhär det känns att ha mensvärk. Sedan tänkte jag om. Man får nämligen inte prata om mensvärk. Inte på jobbet, inte i skolan, inte i verkligheten. Eller snarare så gör vi det inte. Varför inte? Prata om näsblod går ju bra.

Jag har faktiskt tänkt på det här med mens lite extra mycket på sistone, mestadels på grund av tre faktorer. Det första är två uppfinningar: menskoppen och mensmaskinen. Det tredje är att jag är sambo med en människa som har mens och en liten katt som löper. Det är alltså en ganska stor del av min vardag.

I min vardag gillar jag återanvändbara saker; som till exempel tygblöjan och tandborsten. Bra saker som kommer i kontakt med bajs och blod, men som kan rengöras och återanvändas. Menskoppen verkar således också vara en bra grej, inte minst för miljön. En sen natt förra veckan kom jag och några vänner in på att prata om just mens och menskoppar och döm av min förvåning över reaktionerna från sällskapet; en tjej var tvungen att gå ut ur rummet, en kille blev äcklad, en tjej skrattade hysteriskt och en kille satt helt tyst. Vi pratade alltså inte om något hemskt som förintelsen, tsunamis eller schlagerfestivalen. Nej, vi pratade om det mest naturliga som finns.

Så för att bryta lite is har en designstudent vid Royal College of Art i London uppfunnit en mensmaskin. Det är en ställning man sätter över magen som via elektroder skickar signaler in i buken som simulerar mensvärk. Samtidigt har den en liten depå som sipprar ut lite blod i ett verklighetstroget intervall. Vilken fantastisk liten sak.

Det är ju som så att vi i Sverige år 2011 efter vår tideräkning fortfarande inte statligt subventionerar bindor och tamponger, så här kommer nu ett litet tips. Låt alla unga svenska flickor istället få varsin menskopp och låt alla pojkar få, i alla fall, testa varsin mensmaskin. Det sistnämnda kommer att göra förbannat ont och jag lovar att ni kommer att vilja klaga lite högt, precis som när man druckit för mycket kaffe, och det är ok.