Jubilar laddar inför festhöst

- in Studentliv

Trots tekniskt haveri fick teknologerna i alla fall frukost när jubileumsboken 50 år med LTH, en fingervisning om teknik lanserades på torsdagsmorgonen. Nu drar de igång festen.

Lunds tekniska högskola firar sitt 50-årsjubileum och det firas med pompa och ståt under hela året. Bland annat har man anordnat utställning, fest och jubileumsspex. Inför en stundade reunion med 2000 före detta teknologstudenter släpper LTH en bok som i dokumentär anda som skildrar fakulteten från start till nu.

Lundagård var på ett frukostmöte som anordnades boken till ära. LTH:s rektor, redaktörerna och flera medverkande fanns på plats. Ena redaktören Skotte Mårtensson inledde med att motivera boksläppet:

– Vi måste vårda historien, så att den inte glöms bort. Vad ska man annars prata om på 100-årsjubileumet?

Presentationen havererade halvvägs då bilderna inte laddats upp ordentligt, men sällskapet var fortfarande lika entusiastiska.

Boken innehåller en utförlig dokumentering av anställdas bidrag, såväl som beskrivningar från desperata försök att rädda fontänen Fontänen.

Dessutom bjuds läsaren på kuriosa i form av en snapsvisa från 80-talet och med citat som ”Öhrviks forskning spelade säkert en viktig roll för att Ericsson flyttade till Lund”. Jo, det kan man ju säkert spekulera i, självförtroendet är det i alla fall inget fel på.

– Boken är inte lämpad för sängläsning. Dels är den så tung att den ramlar ner över en. Dels är det lite tyngre texter. Den passar bättre att bläddra i, säger Skotte Mårtensson.

Medredaktören Mats Nygren håller med, och menar att boken främst riktar sig till före detta studenter.

Och läser alumnerna boken före festen kommer det säkerligen att finnas gott om samtalsämnen över kaffet. Får man inte nog av Alumnifesten nästa helg så fortsätter jubileet året ut.

På så sätt kan Skotte Mårtensson ord mycket väl ha gnutta sanning i sig:

– Det är i historien som man tar avstamp inför framtiden!